Stökigt 30 november-firande i Lund | Expo.se

Stökigt 30 november-firande i Lund

Publicerad 2008-11-30 22:01

Söndagens 30 november-firande i Lund har kantats av oroligheter. Sammanlagt har 145 personer omhändertagits och nio personer gripits misstänkta för brott.

Stenkastning, bengaler och flera gripanden. Dagens 30 november-demonstration i Lund blev allt annat än lugn. Enligt Charley Nilsson, informatör vid Skånepolisen, har 145 personer omhändertagits. 130 av dem har bussats ut till utkanten av staden. Dessutom har nio personer gripits misstänkta för brott. Enligt Charley Nilsson är de misstänkta för våld mot tjänsteman, skadegörelse, några har tagits med flaskor och stenar i händerna och är misstänkta för förberedelse till misshandel.

De personer som bussats iväg och sju av de nio gripna tillhör den stora grupp motdemonstranter som samlades i Lund under dagen. Två av dem som nu misstänks för brott tillhör enligt Charley Nilsson den nazistiska demonstrationen. De två är misstänkta för försök till våld mot tjänsteman och försök till grov misshandel.

Demonstrationen försenad

Dagens 30 november-firande arrangerades av Skånes fria nationalister tillsammans med 30 november-föreningen. Enligt planerna skulle demonstrationen ha startat klockan tre men avmarschen med de cirka 50 nazisterna sköts upp i en och halv timme sedan motdemonstranter blockerat vägen.

Egentligen hade arrangörerna velat samlas vid Clemenstorget för att sedan gå därifrån mot Monumentparken. Men gruppen hänvisades till en parkeringsplats vid Lunds tågstation. Nazisterna omringades snabbt av runt 500 till 600 motdemonstranter. Under flera timmars tid försökte de komma åt nazisterna. Bland annat kastades stenar och glasflaskor.

Attackerade åskådare

Även Skånes fria nationalister sökte konfrontation med polisen och motdemonstranter. Vid samlingsplatsen gjorde nazisterna utfall mot polisen. När demonstrationståget till slut kunde börja gå attackerade de även media och åskådare. När demonstrationståget slutligen nådde sitt mål höll bland annat Lars Hulthén från 30 november-föreningen tal.

 

 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons