Tysk satsning mot antisemitism

Publicerad 2008-11-07 13:30

Tyska högerextremister demonstrerar i juni 2004 mot en planerad Synagoga i Bochum, Tyskland.

Samtliga partier i den tyska förbundsdagen är överens om att starta en offensiv mot antisemitism. Beslutet kommer efter en alarmerande rapport om antisemitismens utbredning i landet, rapporterar Sydsvenska Dagbladet.

Den tyska förbundsdagen har beslutat om en rad åtgärder för att komma åt problem med antisemitism. Enligt Sydsvenska Dagbladet har samtliga partier enats om att tillsätta en kommitté av experter och forskare som ska göra en grundlig undersökning av antisemitismen i landet. Den ska sedan leda till en förändring av skolans undervisning om den tyska judenhetens historia. Dessutom ska staten satsa pengar på projekt som uppmuntrar till avhopp från den nazistiska rörelsen.

27 människor skadade

Förbundsdagens beslut kommer efter att en rapport om högerextrem kriminalitet presenterats för parlamentet. Rapporten, som beställdes av vänsterpartisten Petra Rau, visar att 27 människor skadades i samband cirka 800 brott med antisemitiskt motiv under årets första nio månader. Rapporten visar också att polisen har svårt att finna de personer som gjort sig skyldiga till brotten. Av nära femhundra misstänkta har bara fyra gripits, skriver Sydsvenska Dagbladet.

Ämnen

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!