Vit makt-rörelsen splittrad inför Salem | Expo.se

Vit makt-rörelsen splittrad inför Salem

Publicerad 2008-11-12 18:05

Sedan år 2000 har nazister samlats i Salems kommun varje december. Efter 2003 har antalet deltagare minskat år till år.

De interna bråken fortsätter inför årets upplaga av nazistmarschen i Salem. Sedan 2003 har antalet deltagare halverats på den så kallade Salemmarschen som årligen hålls i Salem kommun, söder om Stockholm.

Varje december går ett fackeltåg genom Salem för att hedra en 17-åring som mördades där år 2000. En viktig förklaring till det minskade uppslutningen är interna strider mellan arrangören och olika grupperingar.


NSF bojkottar demonstrationen


Inför årets marsch har Nationalsocialistisk front, NSF, som är Sveriges största nazistorganisation, gått ut till sina medlemmar och meddelat att partiet inte kommer delta på manifestationen. NSF har även skickat en uppmaning till medlemmar och sympatisörer att inte dela ut propaganda för demonstrationen i Salem. Om enskilda aktivister väljer att delta, så får de göra så som privatpersoner. I partiets interna medlemsutskick står att läsa:

”NSF har däremot inget samarbete med Salemfonden längre och partiet är inte en del av manifestationen.”


Salemfonden


Som arrangör för marschen i Salem står Salemfonden. Fonden drivs av det nazistiska nätverket Info-14. Från NSF:s sida har det ansetts att Info-14 fått för mycket makt över utformningen av demonstrationen. Det handlar bland annat om vilka som ska få tala och att talare anses bli censurerade. Dessutom anklagas Salemfonden och Info-14 för att ta åt sig all ära för arrangemanget.


Inte deltagit sedan 2006


Redan 2006 uteblev NSF från demonstrationen. Då valde partiet dock att inte offentligt kommentera sitt beslut. Inför 2007-års arrangemang så var konflikten emellertid så infekterad att NSF efter själva marschen gick ut och kritiserade Info-14. Det senaste året har de båda grupperna inte försonats.

Även Svenska motståndsrörelsen har tidigare uttryckt missnöje med arrangören, men ändå valt att delta i själva tåget.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons