23-årig högerextremist dömd till fängelse

Publicerad 2008-12-10 16:33

En 23-årig man från ett litet samhälle utanför Karlstad dömdes på onsdagen till två månaders fängelse för hets mot folkgrupp och misshandel.

Det var i slutet av maj som 23-åringen misshandlade en jämnårig man. Mannen hade vägrat att låta 23-åringen att följa med i bilen när de skulle åka från en fest. 23-åringen slog mannen i ansiktet och försökte dra ut honom genom bilfönstret. Straffet bestämdes till två månaders fängelse och 7 000 kronor i skadestånd till misshandelsoffret.

I straffet inkluderades även en tidigare händelse av hets mot folkgrupp. Sommaren 2007 omhändertogs 23-åringen av polis efter att han besökt en krog i centrala Motala. Han ska då ha stått utanför krogen och skrikit sieg heil och heil Hitler.

23-åringen är även sedan tidigare dömd för både hets mot folkgrupp och upprepade misshandlar. Attacken i maj skedde mindre än en månad efter att 23-åringen släppts från ett fängelsestraff för misshandel.

Mannen har en bakgrund i högerextrema sammanhang. Bland annat har han deltagit vid demonstrationer som Nationalsocialistisk front arrangerade.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här