Oro för ökat våld efter överfall av tysk polis

Publicerad 2008-12-15 20:56

NPD-anhängare attackerar tysk kravallpolis i en våldsam konfrontation förra året i Offenbach am Main. Mordet på polischefen Alois Mannichi i Passau i Bayern har åter aktualiserat debatten om ett totalförbud av det högerextrema partiet i Tyskland.<br>

I lördags kväll knivhöggs en polischef svårt i bröstet utanför sitt hem i tyska Passau. Dådet har chockat Tyskland. Oron för ökat nazistiskt våld är stor och frågan om ett förbud av partiet NPD har återigen aktualiserats.

Polischefen Alois Mannichl överfölls med kniv utanför sitt hem i den bayerska staden Passau i sydöstra Tyskland på lördagskvällen. Motivet tros vara hämnd. Gärningsmannens hälsning ”det är sista gången du trampar på våra kamraters gravar” tros referera till sommarens begravning av nazisten Friedhelm Busse, då myndigheterna senare beslutade att gräva upp kistan för att avlägsna den i Tyskland förbjudna svastikan som använts som drapering.

Innan överfallet på Mannichl hade nazistiska partiet NPD åtskilliga gånger gått till verbal attack mot polischefen. Anklagelserna har i första hand handlat om vad man anser vara trakasserier av partiets medlemmar under sommarens begravning. NPD har även anklagat Mannichl för att provocera och sporra ”våld mot nationalister”. Mannen som draperade kistan med en svastika är en av partiets högt uppsatta medlemmar.


Jakten fortsätter


Polischefen, vars läge betecknas som stabilt, har kunnat vittna och två personer har redan gripits men släppts i brist på bevis. Medan den lokala polisens jakt efter gärningsmannen fortsätter har debatten om den eskalerande tyska högerextremismen tagit fart nationellt. Bayerska delstatsparlamentarikern Joachim Herrmann anser att attacker på individuella framstående statstjänsteman är någonting nytt, som vittnar om att högerextremt våld har fått nya dimensioner.

Antalet brott utförda av högerextremister har mer än fördubblats sedan 2007 i bayerska Passau. Bayern har dessutom en väletablerad nazistisk scen med omkring 1 100 av Tysklands cirka 10 000 våldsamma nazister, enligt tyska underrättelsetjänstens uppskattningar. I samma region har NPD ett av sina största väljarstöd.


Diskuterar förbud


Diskussioner om hur man kan få till stånd ett förbud mot nazistiska NPD, som i dag har plats i två delstatsparlament, har pågått i flera år. Flera högt uppsatta tjänstemän i Bayern proklamerade under måndagen att de ska sätta igång att söka nya argument för ett förbud av NPD. Politiker i hela landet stöttade uppropet.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här