Fängelsedom för rasistisk misshandel

Publicerad 2009-01-29 16:13

Misshandeln på Mariatorgets tunnelbanestation fångades av övervakningskamera.

En 39-åring man dömdes på onsdagen till tio månaders fängelse för att ha misshandlat en mörkhyad man. I samband med misshandeln skrek 39-åringen rasistiska tillmälen och gjorde hitlerhälsning.

Det var den 12 juni förra året som 39-åringen oprovocerat misshandlade en man vid Mariatorgets tunnelbanestation i Stockholm. I Stockholms tingrätts dom framgår det att det rör sig om ett hatbrott.

39-åringen skrek ”sieg heil” och gjorde en så kallad hitlerhälsning på tunnelbanestationen innan han gick fram till en mannen och sa ”vad gör du din svartskalle i mitt land”. Direkt efter började 39-åringen misshandla mannen med sparkar. Under misshandeln fortsatte han att göra hitlerhäslningen.


Fortsatt aggressiv


39-åringen avvek efter misshandeln från platsen men omhändertogs av två ordningsvakter. 39-åringen fortsatte uppträda aggressivt, men ordningsvakterna lyckades hålla honom till polisen anlände.

I polisbilen utropade 39-åringen enligt förundersökningen ”SMR, hata, hata, jag hatar alla jävla svartskallar.” SMR är en förkortning för den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen

Stockholms tingsrätt dömer mannen för grov misshandel, hets mot folkgrupp, hot mot tjänsteman och våldsamt motstånd till tio månader fängelse. Mannen är tidigare dömd, bland annat för misshandel och narkotikabrott.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.