Förundersökning inledd mot Sd-politiker

Publicerad 2009-01-13 14:31

Åklagarmyndigheten i Göteborg har beslutat att inleda en förundersökning mot Mikael Jansson. Han är misstänkt för att förskingrat partiets pengar.

Åklagarmyndigheten i Göteborg har beslutat att inleda en förundersökning mot Sverigedemokraternas ordförande i Göteborg Mikael Jansson, rapporterar Ekot.

Annons

Annons

Enligt kammaråklagare Karl-Erik Esbo vid åklagarmyndigheten i Göteborg finns det tillräckliga skäl att inleda en förundersökning mot Mikael Jansson.
– I det här stadiet har jag bedömt det som att allt inte ha gått rätt till, säger han till Ekot.

Mikael Jansson anmäldes för förskingring i november förra året. Han anklagades för att ha tillgodogjort sig 27 000 kronor av distriktets pengar. Enligt både Mikael Jansson själv och de personer som anmälde honom handlade det om pengar som hade skänkts från partifinansiären Lars Erik Alldin till partiet under valrörelsen 2006. Bidraget skulle gå till avdelningarna i Stockholm, Göteborg och Örebro. Mikael Jansson fick ansvar för pengarna men har inte kunnat redovisa kvitton för hela bidragssumman.


Kaos som i Ny demokrati


Bakom anmälan mot Jansson står Bo Idengren, tidigare suppleant i Sverigedemokraterna Göteborgsdistrikt. I en intervju i Göteborgs-Posten i november anklagade han Jansson för att ha använt pengarna privat. En annan av kritikerna, revisorn för Göteborgsavdelningen Börje Ohlsson, anklagade partiet för att undanhålla kopior på protokoll.
– De som polisanmält befarar att det finns något i protokollen eller bokföringen som delar av styrelsen är rädd för att jag ska se, sa han till Göteborgs-Posten.

Mikael Jansson vill inte ge någon kommentar till expo.se utan hänvisar till Göteborgsavdelningens hemsida. Där skriver partiet att de saknade pengarna har bokförts som ett lån från distriktet till honom själv. Det har i sin tur godkänts och gått genom revisionen. Bo Idengren och revisorn Börje Ohlsson anklagas för att skada partiet. ”Det kaos som en gång blev Ny Demokratis fall hör inte hemma i Sverigedemokraterna, och därför måste sådana här tendenser utmönstras!” står det att läsa.


Förtroende för Mikael Jansson


Trots anklagelserna om förskingring har partiledningen förtroende för Mikael Jansson.
– Partiledningen har i dagsläget fullt förtroende för Mikael Jansson. Vi ser det här som ett utslag av frustration av en före detta medlem snarare än att det handlar om ekonomiska oegentligheter, säger Mattias Karlsson, presschef för Sverigedemokraterna.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.