Högerextremister bakom katolsk grupp

Publicerad 2009-01-22 14:31

Den svenske högerextremisten Jonas de Geer försöker etablera en svensk gren av den konservativa och antisemitiska katolska rörelsen SSPX, det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning.

Katolska kyrkan har brutit alla band med SSPX, som i Sverige går under namnet Prästbrödraskapet S:t Pius X. Men Svenska Kyrkan har, till synes ovetandes om gruppens natur, tidigare lånat ut sina lokaler till SSPX.

Jonas de Geer började sin bana som redaktör för den konservativa tidskriften Salt. Sedan dess har han sökt sig till mer extrema sammanhang. Han har bland annat varit huvudtalare vid den årliga nazistmarschen i Salem samt vid Nordiska festivalen, och skrivit för högerextrema tidningar.

En av SSPX:s fyra biskopar är uttalad Förintelseförnekare. Bland de svenska medlemmarna finns flera personer med ett högerextremt förflutet, bland annat från Nysvenska rörelsen, Nationaldemokraterna, Radio Islam och 30 november-rörelsen. Enligt Uppdrag granskning är deras uttalade mål att göra Sverige katolskt igen.

Biskopen i Stockholms katolska stift, Anders Arborelius, säger till SVT:
– Det finns en tendens [hos SSPX] att identifiera sig med högerextremistiska, ja, till och med antisemitiska åsikter. Antisemitismen är en pest som vi alla måste bekämpa.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.