SMR-aktivister misstänkta för våldsamt upplopp | Expo.se

Annons

SMR-aktivister misstänkta för våldsamt upplopp

Publicerad 2009-01-20 15:51

Aktivister från Svenska motståndsrörelsen på nationaldagen i Stockholm 2008.

Aktivister från Svenska motståndsrörelsen greps av polis efter att de på lördagen attackerat meningsmotståndare i centrala Göteborg. 14 av dem är misstänkta för bland annat våldsamt upplopp.

Det var vid 13-tiden på lördagen vid Brunnsparken i centrala Göteborg som en grupp aktivister från Svenska motståndsrörelsen attackerade personer från Rättvisepartiet socialisterna. Glasflaskor och träpåkar ska ha använts under bråket, men polisen tog också knivar i beslag.

Ett tjugotal aktivister från Svenska motståndsrörelsen greps. Fram till i måndags satt fjorton av aktivisterna, däribland ledarna för organisationen i Göteborg, Kalmar och Skåne anhållna misstänkta för våldsamt upplopp.


Fortfarande misstänkta


Under tisdagen beslutade åklagaren Göran Sjödell att släppa den sista av de fjorton aktivisterna eftersom häktningsskäl saknades. Men misstankarna mot de fjorton kvarstår.

- Grundmisstanken är våldsamt upplopp. Sedan gäller det misshandel, försök till misshandel och i vissa individuella fall brott mot knivlagen och lite annat, säger Göran Sjödell.


Anklagar ”systemet”


”Om och om igen kan vi konstatera att Motståndsrörelsens aktivister inte behandlas rättvist av systemet, vilket är mycket frustrerande för de flesta av oss – men tyvärr är detta något man får vänja sig vid”, skriver Svenska motståndsrörelsens Magnus Söderman apropå gripandena.

Enligt honom har aktivisterna fredat sig mot vänsterextremister på platsen.

Liknande bråk har uppstått vid tidigare tillfällen när aktivister från Svenska motståndsrörelsen varit vid Brunnsparken för att sälja sin tidning Nationellt Motstånd. Vid lördagens attack, liksom vid tidigare tillfällen, har merparten av aktivisterna varit tillresta från andra delar av landet.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons