Annons

Antimuslimsk förening siktar på danska valet

Publicerad 2009-02-23 09:14

Den antimuslimska föreningen Stoppa islamiseringen av Danmark, SIAD, siktar på att kandidera i valet till Folketinget och Ålborgs kommunfullmäktige.

Föreningen som leds av den före detta slaktaren Anders Gravers vill se ett totalt invandringsstopp och kräver att invandrare som inte är självförsörjande ska skickas ut ur landet.


Samlar underskrifter


I en kommentar till Dansk Radio säger Anders Gravers att SIAD kommer att ta hjälp föreningens medlemmar på Facebook. Om 500 medlemmar lyckas samla ihop 40 namnunderskrifter har partiet tillräckligt många underskrifter för att kunna kandidera.

SIAD har redan presenterat en kandidat till Ålborgs kommunfullmäktige, Gunni Jörgensen. Anders Gravers själv kommer inte att kandidera till vare sig Folketinget eller Ålborgs kommunfullmäktige.


Spelar en viktig roll


SIAD uppstod sommaren 2005 ur den miljö av anti-muslimska grupper som frodas i bakvattnet av Dansk Folkepartis framgångar. Ledaren Anders Gravers försökte samma år starta en lokalavdelning till den främlingsfientliga organisationen Den Danske Förening. Men han tröttnade snabbt på föreningens ovilja att agera och startade i stället SIAD. Gruppen har under de senaste åren spelat en viktig roll i den växande anti-muslimska rörelsen i Europa.

Relaterade artiklar:
Ladda ner Expos tema om kriget mot islam från hösten 2007.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här. 

Annons