Främlingsfientlig valkampanj i Schweiz

Publicerad 2009-02-09 12:14

SVP:s uppmärksammade valaffisch

Under söndagen röstade en klar majoritet av Schweizarna ja till fortsatt arbetskraftsinvandring från EU. Sammanlagt röstade 60 procent för förslaget som innebär att landet förnyar sitt avtal med EU. Valets stora förlorare är Schweiziska folkpartiet (SVP) som i valrörelsen varnat för att ett nej kommer att innebära en ökad invandring från öst.

Annons

Annons

SVP:s kampanj har anklagats för att vara främlingsfientlig. Partiet har kallat Bulgarien och Rumänien för ”Europas tredje världen”. På en av partiets valaffischer har det påstådda hotet från landets grannar i öst illustrerats med två svarta korpar som pickar på den Schweizisk kartan.


Inte första gången


Det är inte första gången SVP anklagas för att driva främlingsfientliga kampanjer. I valrörelsen 2007, då partiet slutligen lyckades bli landets största parti, orsakade partiets affischer starka reaktioner bland såväl frivilligorganisationer som politiska motståndare.

En av partiets anslag visade en bild på en muslimsk kvinna i slöja följd av frågan ”Var lever vi, Baden eller Bagdad”. En annan av affischerna visade tre vita får som står på en schweizisk flagga och sparkar ut ett fjärde svart får. Bilden var partiets sätt att illustrera deras förslag om att utländska familjer ska kunna utvisas om någon i familjen döms för våldsdåd, narkotikabrott eller bedrägeri.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.