21-åring dömd för hets mot folkgrupp

Publicerad 2009-03-11 17:14

Aktivister från Svenska motståndsrörelsen uppträdde aggressivt under den nazistiska demonstrationen i Stockholm på nationaldagen 2008. Runt 1000 personer deltog vid demonstrationen.

I torsdags dömdes en person från Svenska motståndsrörelsen för hets mot folkgrupp. Samtidigt valde åklagaren att lägga ner förundersökningen mot organisationens ledare och flera andra misstänkta.

Det var i samband med förra årets nazistiska demonstration på nationaldagen i Stockholm som ett stort antal personer från den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen greps misstänkta för hets mot folkgrupp. De gripna misstänktes bland annat för att ha gjort så kallad Hitlerhälsning.

I torsdags dömde Stockholms tingrätt en av de gripna för hets mot folkgrupp. Den 21-åriga mannen, hemmahörande i Skåne, dömdes till skyddstillsyn. 21-åringen ska tillsammans med andra ha skanderat ”Sieg Heil”.

Enligt egen utsago gick 21-åringen 2007 med i Svenska motståndsrörelsen. Innan dess var han ansluten till Nationaldemokraterna. I dag säger han sig inte tillhöra någon organisation. Men säger sig i ett yttrande till kriminalvården att han är stolt och inte ångrar det han gjort.


Förundersökning läggs ner


Bara några dagar innan domen mot 21-åringen beslutade kammaråklagaren Anita Glad att lägga ner förundersökningen mot sju personer som var misstänkta för hets mot folkgrupp vid samma tillfälle. Bland de sju återfinns bland annat Svenska motståndsrörelsen ledare Klas Lund och Magnus Söderman. Sedan tidigare har två personer strukits ur samma utredning. Endast en person är fortfarande misstänkt.

I anslutning till händelsen på nationaldagen har sedan tidigare bland annat två personer fällts av Eskilstuna tingrätt för hets mot folkgrupp.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.