Fyra personer överfölls i Uppsala

Publicerad 2009-03-31 11:49

På fredagen attackerades fyra personer från Revolutionär kommunistisk ungdom utanför sin partilokal i Uppsala. Enligt dem själva var det tio till tolv nazister som maskerade och beväpnade med tillhyggen överföll dem. Två fick föras till sjukhus.

Personerna från Revolutionär kommunistisk ungdom, RKU, blev attackerade när de var på väg tillbaka från en tidningsförsäljning vid Stora torget. Enligt Andreas, ordförande för RKU i Uppsala, så var det nazister på plats vid tidningsförsäljningen. Det var när de var på väg tillbaka till partilokalen som de attackerades.

– Jag får slag med både en påk och en teleskopbatong så att mitt armbågsben bryts. Det pågår i max fem minuter sedan springer de iväg, säger Andreas.

Samtliga fyra personer från RKU utsättes för slag och sparkar, enligt Andreas. Två av dem kördes till sjukhus.

– Mycket talar för att det handlar om ett planerat överfall. Vi har anledning att misstänka att man haft en viss kontroll redan på Stora torget där ungdomarna befann sig. Och sedan har man vid lämpligt tillfälle valt att attackera dem, säger Christer Nordström, polismyndighetens presstalesman i Uppsala.

Polisen sökte efter överfallet gärningsmännen i området, men utan resultat. Säkerhetspolisen har kontaktats i ärendet, men att det skulle röra sig om nazister som stod bakom attacken har inte kunnat fastställas.

– Vi har inte kunnat identifiera någon av de här personerna som är inblandade som misstänkta gärningsmän, säger Christer Nordström.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.