Konkurrens om partinamnet Folkfronten

Publicerad 2009-03-12 11:08

Det nazistiska partiet Folkfronten har fått konkurrens i Linköping där ett lokalt parti bildats med samma namn. Det lokala partiet har registrerat sig för kommunalvalet 2010. Det innebär att nazistpartiet inte kan ställa upp i valet till kommunfullmäktige i Linköping.

I slutet av förra året ombildades Nationalsocialistiskt front till Folkfronten. Nu visar det sig att ett parti med samma namn bildats i Linköping. Det lokala partiet har registrerat sig för kommunalvalet 2010.

Enligt Jesper Söderlund, talesman för lokalpartiet Folkfronten, har planerna på ett lokalt parti Linköping funnits under en längre tid. Valet av namnet Folkfronten är ett försök att ta tillbaka ett partinamn man tycker nazisterna stulit från arbetarrörelsens vokabulär.
– Målet är ju inte att stoppa dem från att delta i val. Målet är att de inte ska kunna marknadsföra sig under extremt falsk flagg, säger han.

Det Linköpingsbaserade Folkfronten kommer att försöka sätta en internationell prägel på lokalpolitiken i Linköping.
– Precis som på internationell nivå så måste det finnas ett ökat samarbete mellan kommuner och riksdag, mellan regering och lokal nivå.


Svårt att räkna ut valresultat


Rent praktiskt innebär registreringen av Folkfronten att före detta Nationalsocialistisk front inte kan ställa upp under sitt nya namn i valet till kommunfullmäktige i Linköping. Däremot är det fritt fram att kandidera under namnet Folkfronten i andra kommuner, landsting och riksdagsvalet så länge ingen annan har registrerat partibeteckningen även i de valen.

Man måste inte registrera ett parti för att ställa upp i ett val. Men så länge ingen har registrerat ett parti för val kan vem som helst att kandidera under partiets namn. För att registrera ett parti för riksdagsval krävs 1 500 namnunderskrifter, då skyddas namnet även i landstingsval och kommunval. Registrerar man ett parti för valet till ett landsting så¨skyddas namnet i länets alla kommuner. Om man bara registrerar sig för val i en kommun är det bara i den kommunen som namnet är skyddat.


Vägrar byta namn


Enligt Tor Lundberg på Valmyndigheten kommer både det Linköpingsbaserade Folkfronten och före detta Nationalsocialistisk front kunna kandidera till riksdagsvalet under namnet Folkfronten. Det kommer dock bli svårt att få några exakta valresultat. Så länge väljarna lägger partiernas förtryckta valsedlar i valurnorna kommer det gå att skilja rösterna åt. Men om någon skriver ”Folkfronten” på en blank valsedel kommer Valmyndigheten inte kunna avgöra vilket parti rösten är tänkt att gå till

Det enklaste vore om något om partierna kunde tänka sig att ändra partibeteckning, säger Tor Lundberg. Men Jesper Söderlund säger att hans parti inte kommer att byta namn:
– Vi anser att de inte har rätt att ta den beteckningen. Det är illa nog att de försöker lägga beslag på så mycket av Sveriges historia som de redan gjort.

Expo har förgäves sökt det nazistiska Folkfronten för en kommentar.

Köp en jättedyr julklapp

Antirasism är ingen vidare bra affärsidé. Vi har i alla fall inte blivit rika på det under de 25 år vi hållt på. Men det är såklart inte därför vi gör det vi gör, utan för att skydda demokratin. Därför har vi tagit fram det här pangerbjudandet lagom till jul: köp en jättedyr prenumeration.