Kristna ledare inspirerar till förföljelse av homosexuella i tredje världen

Publicerad 2009-03-26 14:05

Homosexuella i Uganda fruktar nu en ny häxjakt.

I början av mars arrangerade den ugandiska organisationen Family Life Network en konferens i huvudstaden Kampala som syftade till att hitta en lösning landets ”homoproblem” och hur man bekämpar ”den galopperande homopropagandan”. Bland de medverkande fanns flera amerikanska kristna profiler, bland annat Don Schmierer, som är styrelseledamot i Exodus International, en väletablerad organisation som arbetar med att omvända människor från homosexualitet.

I början av mars arrangerade den ugandiska organisationen Family Life Network en konferens i huvudstaden Kampala som syftade till att hitta en lösning landets ”homoproblem” och hur man bekämpar ”den galopperande homopropagandan”. Bland de medverkande fanns flera amerikanska kristna profiler, bland annat Don Schmierer, som är styrelseledamot i Exodus International, en väletablerad organisation som arbetar med att omvända människor från homosexualitet.

En annan av de amerikanska gästerna var Scott Lively, mest känd som medförfattare till den förintelserevisionistiska boken ”Pink Swastika”, som argumenterar för att nazismen var en homosexuell rörelse och att världen kommer att bli som Nazityskland under 1930- och 1940-talet om inte dagens homorörelse stoppas.

Uganda är mycket repressivt när det gäller homosexualitet. Homosexuella handlingar är olagliga och kan ge livstids fängelse. Den folkliga opinionen är starkt antihomosexuell och 2006 drev medierna en kampanj där homosexuella hängdes ut med namn och bild. I annonser och artiklar uppmanades allmänheten att ange homosexuella, ”to rid our motherland of the deadly vice”.

Enligt vittnesmål från gaybloggare och andra infiltratörer på konferensen i Kampala präglades talen och föredragen av pseudovetenskapliga teorier om homosexualitet och välkända antihomosexuella klichéer, som att homosexuella aktivt rekryterar barn och ungdomar; att det finns en ond homosexuell agenda; att homosexuella vill fördärva äktenskapet, familjen och samhällsmoralen; att gayrörelsens mål är att göra hela världen homosexuell; att homosexuella har infiltrerat myndigheter, samhällsinstitutioner och medier för att implementera sin agenda, och så vidare.


Fruktar häxjakt


I ett uppföljande seminarium som hölls den 15 mars kom deltagarna överens om att kräva en skärpning av de ugandiska lagarna om homosexualitet. Den 22 mars hölls ytterligare ett möte, efter vilket Family Life Network har börjat sprida rykten i TV och tidningar om homorörelsens ondskefulla aktiviteter, bland annat att den rekryterar barn och utnyttjar dem genom ”manipulation och tvång”. Homosexuella i Uganda fruktar nu en ny häxjakt.

In en senkommen kommentar om Don Schmierers deltagande på konferenserna hävdar Exodus International att han deltog för att ge ett alternativt och medkännande budskap. Inget av vittnesmålen från konferensen tyder dock på att han till exempel protesterade mot Scott Livelys konspirationsteorier eller Ugandas hårda straff för homosexuella handlingar.


Åke Green i Etiopen


Att kristna ledare från Västeuropa och USA reser runt i länder där homosexuella redan lever under mycket svåra förhållanden, för att inspirera sina kristna bröder och systrar i den antihomosexuella kampen, är ett fenomen som blir allt vanligare. Scott Lively har under de senaste åren samarbetat den stora New Generation Church i Baltikum och Ryssland och predikat sina teser om ”homonazismen” och utmålat homorörelsen som ”den farligaste politiska rörelsen i världen”.

Även Åke Green är en del av trenden. I december förra året var han i Etiopien och talade vid ett symposium om homosexualitet, inbjuden av Yesus Mekanekyrkan, som har många anhängare i Sverige. Inför kristna och muslimska organisationer samt regeringsföreträdare höll han föredrag om ”riskerna med gaylobbyns framfart” och ”vikten av att vara observant mot dess framfart i Etiopien”. Symposiet utmynnade enligt tidningen Världen Idag i ” överenskommelse där alla landets kyrkor beslöt att gemensamt motarbeta gayrörelsens försök att infiltrera landet”. Detta i ett land där homosexuella handlingar är kriminella och straffas med minst ett års fängelse.


Tor Billgren


Gästskribent och redaktör för bloggen Antigayretorik

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!