Sd vill införa lögndetektor i jakt på bidragsfuskare

Publicerad 2009-03-24 12:27

Sverigedemokraterna i Helsingborg vill att kommunen ska utreda möjligheten att använda lögndetektorer för att komma åt bidragsfuskare.

”För att ta ännu ett steg i kampen mot fusket vore det önskvärt att utreda som lögndetektorer (VRA) kan vara ett lämpligt verktyg för kommunen att använda, skriver de två Sverigedemokraterna Björn Söder och Kaarina Andersson i sin motion.

Systemet med lögndetektorer används i dag av 25 kommuner och fyra försäkringsbolag runt om i Storbritannien. Detektorerna lyssnar av rösten på personer som ringer in för att få bidrag eller försäkringspengar. Systemet har fått stark kritik. I Sveriges Radios vetenskapsradion menar den svenske professorn i språkvetenskap vid Stockholms universitet Francisco Lacerda att lögndetektorerna är en bluff.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.