Baltic pridetåg i Riga tillåts

Publicerad 2009-05-15 13:54

Trots försök från lokala myndigheter att stoppa den första Baltic Pride-paraden i Riga kommer den att genomföras på lördagen.Detta efter ett att en domstol rivit upp förbudet.

Två och en halv timme tog det för rätten att häva förbudet mot pride-tåget som är planerat att gå genom Lettlands huvudstad Riga på lördag. Expo har pratat med Junilistans EU-parlamentariker Hélène Goudín som var på plats vid domstolsförhandlingen.

- Det var bara rättens ordförande som ville tillåta marschen, så hon hade det kämpigt. Men de andra fick ge med sig eftersom det inte fanns någon lag som stödde förbudet, säger Hélène Goudín till Expo.

Det var på torsdagen som Rigas stadsdelsnämnd med ansvar för demonstrationer och marscher drog tillbaka sitt tillstånd för paraden. De hänvisade till deltagarnas säkerhet, och allmänhetens ”hälsa och moral”, som de menade hotades av arrangemanget.

Ordförande i organisationen ”Mozaika”, Linda Freimane, som är med och arrangerar Baltic Pride överklagade myndighetens beslut som hon menade var grundat på politiska påtryckningar inför kommande lokala val.

Nu har domstolen alltså gett henne rätt. Om allt går enligt planerna startar tåget mitt på dagen på lördag.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.