Du läser just nu gratis innehåll

Ditt stöd hjälper oss bekämpa rasism och främja demokrati genom granskning och kunskapsspridning.

– Vi har inte råd att göra ett dåligt EU-val, slog Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson fast på partiets valupptakt lördagen 2 maj inför drygt ett hundratal sympatisörer på Radisson SAS hotell i Frösundavik, Solna.
Men det är tveksamt om stora skaror av de EU-kritiska väljare som SD vänder sig till verkligen kommer att rösta i valet till Europaparlamentet. Sannolikt har Sverigedemokraterna större chanser att locka röstberättigade svenskar till valurnorna i riksdagsvalet 2010.

Partiets mål den 7 juni är fyra procent av rösterna. Det räcker troligen inte till en plats i parlamentet, men är viktigt för att påverka marginalväljarna inför de kommande svenska valen 2010. EU-valet kan med andra ord ses som något av en generalrepetition inför riksdagsval, kommunval och kyrkoval – och den folkhemsomhuldande nationalismen är minst lika närvarande när partiet nu siktar mot Bryssel.
 

Vill stoppa Turkiet

EU beskrevs vid valupptakten som en federalistisk monsterstat och de svenska riksdagspartierna som "svenskfientliga". Sverige ut ur EU! är krav nummer ett på valmanifestet och SD torde vara det mest EU-kritiska partiet i den svenska valrörelsen.
Men det som rör upp starkast känslor hos sverigedemokrater är inte vad de i sann populistisk anda hänvisar till som Bryssels "Armaniherrar", utan det europeiska land som anses mest etniskt och ideologiskt främmande.

"Turkiet är den viktigaste frågan inför EU-valet. Den kan kopplas till invandringen naturligtvis, med 70 miljoner turkar med fri rörlighet till Sverige", förfasade sig partiledaren Jimmie Åkesson för SVT under valupptakten.

Under valmanifestets sjätte punkt, Nej till Turkiet i EU, konstaterar rubriken att "Turkiet inte är europeiskt". Om någon tvekade varför kommer svaret några rader längre ner: "Turkiets befolkning utgörs till 99 procent av muslimer, och efter att landet inledde förhandlingarna om EU-medlemskap 2005 har landets islamister stärkt sin ställning."

Med valmanifestrubriker som Svenska jobb till svenska löntagare anknyter SD till den klassiskt främlingsfientliga retorik som annars brukar lindas in eller gömmas på partiets lokala hemsidor.

Ett typiskt exempel på det sistnämnda är SD Göteborg, som leds av kandidat nummer fyra på partiets EU-lista, den tidigare partiordföranden Mikael Jansson. På Göteborgsavdelningens hemsida kan man ladda ned flygblad, som med all önskvärd tydlighet berättar vad partiet anser om invandrare. Under rubriken Låt Sverige förbli Sverige ställer SD ett krav som går stick i stäv med den svenska religionsfriheten: "Inga fler moskéer. Medborgarna ska skyddas mot fundamentalistiska religiösa strömningar".
De övriga tre kraven? "Insatser mot organiserad brottslighet", "Hjälp invandrare att assimilera sig eller att återvandra", samt "Låt svenskarna känna nationalstolthet".

Konspirationer om islam

Flera talare tog vid valupptaktsmötet upp hotet om ett muslimskt Europa och om de miljoner afrikanska arbetskraftinvandrare som enligt SD ser Sverige som "en attraktiv hållplats".

I partiets nya valtidning ger kandidat nummer sex, Kent Ekeroth, uttryck för en konspiratorisk inställning till muslimer: "Europas länder anpassas allt mer efter ökande muslimska krav", anser Ekeroth. "Vi måste säga ifrån, annars riskerar vi en framtid där våra friheter och vårt västerländska samhälle eroderas, till förmån för en kvinnofientlig, förtryckande, våldsam och totalitär ideologi."

"Ge oss Sverige tillbaka"
På valupptakten rev presschefen Mattias Karlsson ner mest applåder när han manade till att i Engelbrekts anda "höja upprorsfanan mot det utländska fogdeväldet". I sitt emotionella tal gjorde Karlsson flera historiska tillbakablickar, bland annat på slaget mot turkarna utanför Wien 1683 och Karl XII:s fälttåg. Men han tog inte upp att hjältekungen under fem år levde i asyl i Turkiet. Däremot citerade han avslutningsvis Vasaloppet: I fädrens spår för framtids segrar. Ge oss Sverige tillbaka.

"Ge oss Sverige tillbaka!" manar också förstasidan på SD:s valtidning, och illustreras av två etniskt svenska barn som traskar längs en idyllisk landsortsväg i bästa "Alla vi barn i Bullerbyn"-stil. Om detta går hem i stugorna, som enligt partiet kommer att motta två miljoner exemplar av tidningen, eller om EU-skeptiska patrioter håller sig på sofflocket den 7 juni återstår att se. Men oavsett valresultat erbjuder valrörelsen mer än ett tillfälle att slipa taktik och retorik inför 2010. Den fungerar också som en ovärderlig reklamkanal gentemot potentiella väljare som tvekar inför Sverigedemokraternas inte helt rumsrena framtoning. Varje gång partiet förekommer i traditionella medier, om det så bara handlar om en TT-notis där SD omskrivs i samma neutrala ordalag som övriga partier, är ett steg mot legitimitet. Inträdet på denna gratisplattform kan visa sig vara nyckeln till framgång när den makt partiet åtrår allra hetast står på spel.

Viktig pusselbit

Man bör inte heller underskatta den pusselbit som SD kan komma att utgöra i Bryssel som del av den europeiska extremhögern. Efter det misslyckade försöket med partigruppen Identitet, Tradition, Suveränitet (ITS) år 2007 har franska Front National utannonserat sina planer på att återupprätta ITS efter valet till Europaparlamentet. Aktörer som British National Party, österrikiska FPÖ och Vlaams Belang från Flandern kan på så sätt nå större inflytande genom att agera under enad front.