EU/09 Kritik mot BNP:s valpropaganda

Publicerad 2009-05-19 20:41

Flera av de som avbildats i BNP:s valpropaganda har inte gett sitt godkännande. Nu tar de avstånd från partiet.

British National Party är återigen i blåsväder. Flera personer protesterar mot att BNP har använt bilder av dem i partiets EU-valkampanj utan att först fråga. Nu tar de avstånd från partiets politik

En av dem som drabbats är en 37-årig man. Han upptäckte sig själv på ett flygblad där han fick se sig själv på en bild i uniform tillsammans med ett citat som bland annat sa att soldater utnyttjas av muslimer. Eftersom han aldrig gett BNP sitt medgivande till att använda bilden gick han till deras lokaler för att klaga. Väl där ombads han att dra åt helvete.

– Citatet de använder är påhittat, de är skitstövlar och jag skulle aldrig rösta på dem, säger mannen till The Sun.


Italienska modeller blir ”typiska britter”


Mannen är inte den enda som ofrivilligt hamnat på ett flygblad från partiet. På några andra av partiets flygblad använder BNP vad de kallar, röster från fem ”typiska britter”. Ett flygblad visar ett äldre par med en text som säger att de tänker rösta på BNP för att det är orättvisst att England prioriterar asylsökare framför britterna. Bilden irriterade i helgen den italienske fotografen Luca Di Filipo. Till Daily Telegraph säger han att bilden är på hans föräldrar och att de inte känner till att de deltar i en högerextrem valkampanj.

Ett annat exempel på ”de typiska britterna” som avbildats på BNP flygblad är några arbetande män som citeras med ”Brittiska jobb åt brittiska arbetare”. De ”typiska britterna” var i detta fall amerikanska modeller på en bild tagen i Oregon, USA

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.