Känd antisemit inbjuden till Linköpings universitet

Publicerad 2009-05-20 14:51

När Ahmed Rami intervjuades i Hizbollahs tv-kanal Al-manar vädrade han bland annat den gamla antisemitiska idén om att judarna styr världen.

Utrikespolitiska föreningen vid Linköpings universitet har bjudit in den ökände antisemiten Ahmed Rami till en debatt om yttrandefrihet.
– Vår syn är att människor ska få komma till tals, säger föreningens ordförande Tamuz Hidir.

Det är vid Utrikespolitiska föreningens vid Linköpings universitet heldagsarrangemang ”UF-dagen” som Ahmed Rami ska delta. Tillsammans med bland annat ordföranden för Konstfacks studentkår och Mattias Bjärnemalm från Piratpartiet ska Ahmed Rami delta i en debatt om ”Yttrandefrihet, IPRED-lagen och religionens roll i politiken”.


Känd antisemit


Ahmed Rami, som i programmet tituleras som journalist och debattör, är en av Sveriges mest ökända antisemitiska propagandister. 1987 startade han närradiostationen Radio Islam som snabbt blev känd för det antijudiska innehållet. 1989 stämdes han av Justitiekanslern för hets mot folkgrupp och dömdes senare av Stockholms tingsrätt till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp.
Radio Islam finns i dag på internet. Bland annat innehåller hemsidan kartläggningar av ”Israels nätverk”. Det är oklart i vilken grad Ahmed Rami är inblandad i arbetet med hemsidan. Däremot har han dykt upp i andra sammanhang.
Han har vid flera tillfällen föreläst på möten med svenska nazister. Han har också gett ut sin bok på det nazistiska förlaget Logik förlag.
Den 30 september 2006 intervjuades Rami i Hizbollahs tv-kanal Al-manar. Där vädrade han bland annat den gamla antisemitiska idén om att judarna styr världen.
– Judarna i väst har hundraprocentig kontroll över medierna, över de politiska partierna, över fackförbunden och över förlagen. Politiskt kontrollerar de alla partier, från höger till vänster.


”Inte våra åsikter”


Utrikespolitiska studentföreningens ordförande Tamuz Hidir säger att han är medveten om att Ahmed Rami är kontroversiell men att föreningen är beredda att gå långt för att försvara människors rätt att säga sin mening.
– Vi som organisation har den legitimiteten att vi kan bjuda in talare och folk vet att det inte är våra åsikter utan det är den personen som får stå till svars för det.

– Ahmed Rami är aktuell på grund av att han är en av de personer i Sverige som i alla fall har varit på gränsen, eller som en del vill hävda har testat den gränsen och kanske gått för långt, men ändå varit där. Därför valde vi att bjuda in honom, säger Tamuz Hidir.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.