Kristen sekt i USA:"Judarna mördade Jesus"

Publicerad 2009-05-13 17:14

2005 anklagade de den svenska kungen för att vara ond. Nu hävdar den kristna sekten Westboro Baptist Churc att judarna mördade Jesus, rapporterar JTA.

Förra fredagen demonstrerade fyra medlemmar från Westboro Baptist Church mot Anti-Defamation League, ADL, som jobbar med att bekämpa antisemitism. Plakat som användes i demonstrationen bar slagord som ”Gud hatar Israel” och ”Amerika är dömt”. En av demonstranterna stod även och stampade på Israels flagga.


”Judarna mördade Jesus”


Protesterna är en del av kyrkans kampanj för att förmedla budskapet om att judarna mördade Jesus Kristus. Margie Phelps, dotter till kyrkans ledare, pastor Fred Phelps menar att kyrkans medlemmar passivt bevittnat hur judarna skadat landet i 19 år. Därför var aktionen i Washington nödvändig, hävdar hon. Dessutom anser hon att judarna, speciellt rabbinerna, bär ansvaret för aborter och homosexualitet. Margie Phelps är rädd för att Israel kommer att leda alla länder och styras av, vad hon kallar, den antikristne presidenten Barack Obama.


Älskar Åke Green och hatar Sverige


Det är fler är Barack Obama som har fått klä skott kyrkans hat. En av dessa andra är Sveriges kung. Anledningen är att pingstpastorn Åke Green i en tingsrättsdom fälldes för hets mot folkgrupp efter att han hävdat att homosexualitet är en ”cancersvulst för samhällskroppen”.

Westboro Baptist Church reagerade med att skriva ut ”Gud hatar Sverige” och ”Sveriges kung är ond” på plakat som de demonstrerade med utanför svenska ambassaden i Washington 2004.


Protesterar under begravningar


Westboro Baptist Church består av 71 medlemmar och blev först uppmärksammade under 90-talet när kyrkomedlemmar besökte homosexuellas begravningar, eller begravningar för personer de trodde var homosexuella, för att demonstrera avskyn mot dem. Denna typ av aktioner har fortsatt under senare år. Nyligen har de protesterat utanför ett antal begravningar av soldater som medverkat i Irak-kriget. Syftet har varit att ge kyrkan publicitet.

”Alltid varit antisemitiska”
Ordförande för civila rättigheter på ADL, Deborah Lauter säger att Westboro Baptist Church alltid har varit antisemitistisk men att de aldrig tidigare riktat sitt hat mot judar lika tydligt.

Mark Potok, från Southern Poverty Law Center, tror inte att det finns någon specifik anledning till att kyrkan plötsligt har kommit med aggressiva anklagelser mot judar. Han förvånas inte över aktioner från personer som arrangerar stora strejker utanför begravningar. Sådana personer är benägna till vad som helst, säger han till JTA.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.