Ukrainskt parti väljer judefientlig ledare

Publicerad 2009-05-26 16:25

Det nationalistiska Frihetspartiet, Svoboda, valde i söndags den kände antisemitiske Oleg Tiagnybok till ny ledare för partiet. Tiagnybok har tidigare blivit utesluten från partiet Vårt Ukraina, efter att han fällt antijudiska kommentarer vid ett besök av ukrainska soldaters gravar, rapporterar JTA.

Femhundra ledamöter valde i söndags, under Svobodas partikongress, Oleg Tiagnybok som ledare. Svoboda fick under ett regionalt val i västra Ukraina tidigare i år 35 procent av rösterna, vilket gör dem till regionens överlägset största parti. Stödet för partiet oroar många judar och människorättsaktivister.

Oleg Tiagnybok väckte uppmärksamhet 2007, när han sa att ”ryska maffian” var ansvarig för Ukrainas problem.
– Jag har personligen ingenting emot judar, jag har judiska vänner men jag är emot den gruppen judar som kontrollerar Ukraina, sa han till JTA 2007.

Ämnen

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!