Ukrainskt parti väljer judefientlig ledare

Publicerad 2009-05-26 16:25

Det nationalistiska Frihetspartiet, Svoboda, valde i söndags den kände antisemitiske Oleg Tiagnybok till ny ledare för partiet. Tiagnybok har tidigare blivit utesluten från partiet Vårt Ukraina, efter att han fällt antijudiska kommentarer vid ett besök av ukrainska soldaters gravar, rapporterar JTA.

Femhundra ledamöter valde i söndags, under Svobodas partikongress, Oleg Tiagnybok som ledare. Svoboda fick under ett regionalt val i västra Ukraina tidigare i år 35 procent av rösterna, vilket gör dem till regionens överlägset största parti. Stödet för partiet oroar många judar och människorättsaktivister.

Oleg Tiagnybok väckte uppmärksamhet 2007, när han sa att ”ryska maffian” var ansvarig för Ukrainas problem.
– Jag har personligen ingenting emot judar, jag har judiska vänner men jag är emot den gruppen judar som kontrollerar Ukraina, sa han till JTA 2007.

Vill du se läsa fler texter som den här?
Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259.
Tillsammans utmanar vi rasismen!

Ämnen