EU/09 Framgång för anti-romskt parti i Ungern | Expo.se

EU/09 Framgång för anti-romskt parti i Ungern

Publicerad 2009-06-07 22:59

I Ungern gick det rasistiska och extremnationalistiska partiet Jobbik kraftiskt framåt i valet till EU-parlamentet. Partiet har profilerat sig med sitt hat mot romer och antisemitismen. I det preliminära valresultat fick partiet 14,7 procent, vilket innebär minst två platser i parlamentet men troligen tre.

Jobbik – Rörelsen för ett bättre Ungern – grundades 2002 men blev ett parti först i oktober 2003. En av partiets huvudfrågor har varit dess kampanjer och hat mot romer. På partiets internationella hemsida går att läsa:

”Jobbik, Rörelsen för ett bättre Ungern, tog som det enda partiet upp ett av de underliggande problemen i det ungerska samhället - den olösta situationen av den ständigt växande zigenska befolkningen. Det fastslog - det alla vet men talar tyst om på grund av ’politisk korrekthet’ - att fenomenet med ’zigenarbrott’ är en realitet.”

Vid sidan av romerna har partiet också gjort antisemitiska utspel och benämner ofta utländska företag som ”det judiska finanskapitalet”. I en intervju med Budapest Times gick Krisztina Morvai, Jobbiks första namn till parlamentet till attack mot ”den internationella storfinansen”:

– Det betyder att vi inte längre vill tjäna den internationella storfinansen på ett sätt som förvandlar Ungern till en koloni där folket sjunker ner i fattigdom och blir slavar i sitt eget land.

Partiet hyllar öppet Miklós Horthy som under den nazistiska ockupationen av Ungern ledde landet och samarbetade med Hitler.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons