EU/09 Framgång för Geert Wilder i Holland

Publicerad 2009-06-05 09:39

Det blev en framgång för islamofoben Geert Wilders i det Nederländska valet till EU-parlamentet. Hans parti PVV fick enligt mätningar på torsdagskvällen nästan 15 procent av rösterna.

Geert Wilders och hans parti PVV (Frihetspartiets) blev de stora vinnarna i det Nederländska EU-valet. Enligt vallokalsenkäter blev PVV det näst största partiet. Störst blev CDA (Kristdemokratiskt upprop) med 20 procent, vilket var en tillbakagång jämfört med förra valet. Även PvdA (Arbetarpartiet) backar och blir med sina 13 procent det tredje största partiet.

Den kontroversiella politikern Geert Wilders har gjort sig ökänd för sin antimuslimska politik. I en rapport från Anne Frankstiftelsen som kom tidigare i år så växer högerextremismen i Nederländerna och det rasistiska våldet har blivit allt vanligare i takt med att islamofobiska uttalanden hörs allt oftare.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.