EU/09 ND backade i valet | Expo.se

EU/09 ND backade i valet

Publicerad 2009-06-11 13:14

Nationaldemokraterna förlorade stora delar av sitt stöd i EU-valet och backade från 7209 röster valet 2004 till 1329.

Under tisdagskvällen stod det klart att Nationaldemokraterna gjort ett katastrofval. Partiet som under valrörelsen samarbetat med nazister för att få ut sin propaganda fick mindre än en femtedel av rösterna jämfört med valet till EU-parlamentet 2004.

Nationaldemokraterna fick sammanlagt 1329 röster i valet till EU-parlamentet, vilket motsvarar 0,04 procent. Resultatet är en minskning från valet 2004 då partiet fick 7209 röster.

Partiet har i dag tre fullmäktigemandat i två kommuner, Södertälje och Nykvarn. I Södertälje, där partiet har sitt starkaste fäste och två kommunala mandat, fick det 162 röster och minskade från 1,38 procent till 0,67 procent.

– Detta är dock inget stort hot mot en rörelse som ND. Våra möjligheter ligger i dagsläget inte på riksplanet, där SD är dominerande, utan lokalt och genom att bygga rörelsen. Målet vid nästa kommunalval är fem mandat och en veckotidning, säger partiledaren Marc Abramsson i ett uttalande på partiets hemsida.

Marc Abramsson sitter själv på ett av mandaten i Södertälje kommun. I kommunvalet 2006 fick partiet 1683 röster i Södertälje och 169 i Nykvarn. 3064 personer röstade på partiet i riksdagsvalet.


Valkampanj med nazister


Nationaldemokraterna har under senare tid samarbetat med nazister från nätverket Fria nationalister för att få ut sin propaganda. Nätverket drivs av organisationen Info-14, som ligger bakom flera nazistiska manifestationer, som till exempel den så kallade Salemmarschen.

Dagen innan EU-valet, på nationaldagen, valtalade Nationaldemokraternas partiledare Marc Abramsson för Fria nationalister på nazisternas arrangemang söder om Stockholm. Han tackade då Fria nationalister för att ha hjälp partiet i valrörelsen.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons