EU/09 SD kommer inte in i EU-parlamentet | Expo.se

EU/09 SD kommer inte in i EU-parlamentet

Publicerad 2009-06-08 00:06

Sven-Olof Sällström var Sverigedemokraternas huvudkandidat i valet till EU-parlamentet. Partiet fick ökat väljarstöd, men lyckades inte samla tillräckligt många röster för att få ett mandat.

Trots en stor självsäkerhet inför valet så misslyckades Sverigedemokraterna att få en plats i Europaparlamentet och slutade på 3,3 procent av rösterna. Resultatet är en ökning sedan förra EU-valet men en marginell ökning om man ser till riksdagsvalet.

Sverigedemokraterna ökar från 1,1 procent av väljarstödet vid valet till EU-parlamentet 2004 till 3,3 procent. Trots ökningen når partiet inte upp till de mål de satt upp inför valet.

EU-valet skulle funka som en språngbräda inför det kommande riksdagsvalet och valrörelsen är den största om man bortser från förra riksdagsvalet. Inför valet sa Sverigedemokraternas pressekretare Martin Kinnunen till Expo:

- Målsättningen är att få 4 procent av rösterna, sedan få vi se om det räcker till ett mandat.

Skåne har länge varit Sverigedemokraternas starkaste fäste men nu har partiledare Jimmie Åkessons hemlän Blekinge blivit partiets starkaste län med 7,9 procent av rösterna. I Skåne fick partiet 6,6 procent av rösterna.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons