EU/09 SD kommer inte in i EU-parlamentet

Publicerad 2009-06-08 00:06

Sven-Olof Sällström var Sverigedemokraternas huvudkandidat i valet till EU-parlamentet. Partiet fick ökat väljarstöd, men lyckades inte samla tillräckligt många röster för att få ett mandat.

Trots en stor självsäkerhet inför valet så misslyckades Sverigedemokraterna att få en plats i Europaparlamentet och slutade på 3,3 procent av rösterna. Resultatet är en ökning sedan förra EU-valet men en marginell ökning om man ser till riksdagsvalet.

Sverigedemokraterna ökar från 1,1 procent av väljarstödet vid valet till EU-parlamentet 2004 till 3,3 procent. Trots ökningen når partiet inte upp till de mål de satt upp inför valet.

EU-valet skulle funka som en språngbräda inför det kommande riksdagsvalet och valrörelsen är den största om man bortser från förra riksdagsvalet. Inför valet sa Sverigedemokraternas pressekretare Martin Kinnunen till Expo:

- Målsättningen är att få 4 procent av rösterna, sedan få vi se om det räcker till ett mandat.

Skåne har länge varit Sverigedemokraternas starkaste fäste men nu har partiledare Jimmie Åkessons hemlän Blekinge blivit partiets starkaste län med 7,9 procent av rösterna. I Skåne fick partiet 6,6 procent av rösterna.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!