Rumäner bojkottar EU-parlamentet

Publicerad 2009-06-10 16:50

Storrumänska partiet fick två mandat i Europaparlamentsvalet. Nu verkar det som om båda partiets stolar kommer stå tomma. En ledamöterna får inte lämna landet och den andre stannar hemma i solidaritet med sin partikamrat.

Det var i tisdags som den excentriske miljonären George Becali, ägare av fotbollsklubben Steua Bucharest, tilldömdes utreseförbud. Becali står åtalad för att ha uppmanat sina livvakter att fånga och hota tre personer som försökte stjäla hans bil, rapporterar EU-observer.
Becali som tidigare släpptes från häktet för att kunna delta i valrörelsen får nu inte lämna landet och kan därmed inte inta sin plats i Europaparlamentet.

Bojkottar EU-parlamentet
Beslutet upprör Becalis kollega Corneliu Tudor, den andre av partiets nyvalda ledamöter, som nu meddelar att han kommer att bojkotta EU-parlamentet. Enligt EU-observer stöttar den forne kommunisten Tudor sin partikollega:
– Detta är ytterligare trakasserier från det korrupta rumänska rättsväsendet. Becali är ingen vanlig man, utan han är ledamot i Europaparlamentet. Jag kommer inte att skicka någon annan. Jag kommer inte att åka själv, som en sann kamrat.

Storrumänska partiet fick enligt preliminära siffror över åtta procent i Europaparlamentsvalet.

Ny utbildning om radikalislamism

Nu lanserar vi vår nya utbildning om radikalislamism. Boka en föreläsning innan 15/3 så får du 20 procents rabatt på ordinarie pris.