Högerpopulister bildar ny EU-grupp | Expo.se

Högerpopulister bildar ny EU-grupp

Publicerad 2009-07-01 14:19

Italienska Lega Nord och det brittiska populistpartiet UK Independence Party utgör stommen i den nya EU-grupp som presenteras i dag, rapporterar EU Observer. Bland partierna i den nya gruppen finns bland andra Dansk Folkeparti och Sannfinnländarna

Efter snart en månads förhandlingar presenteras i dag den nya partigruppen i EU. Det är resterna från den tidigare gruppen IND/DEM, där bland annat Junilistan ingick, som vänt sig högerut för att hitta nya bundsförvanter. Kvar från IND/DEM är det grekiska partiet LAOS, vars ledare George Karatzaferis bland annat gjort sig känd för sina antisemitiska utspel, och det nederländska partiet Staatkundig Gereformeerde Partij, SGP.


Lega Nord och UIKP


De två största partierna i gruppen är Lega Nord och UK Independence Party, UKIP. Det högerextrema partiet Lega Nord, som i dag är stödparti till Silvio Berlusconis regering, var under förra mandatperioden med i gruppen UEN, som i och med ommöbleringen av grupperna nu med största sannolikhet kommer att upphöra.

UKIP är ett populistiskt anti-EU parti som flera gånger spelat ut det främlingsfientliga kortet i sina valrörelser.


Namnet inte klart


Gruppens namn är ännu inte helt klart. Enligt EU observer står det mellan ”A Europe of Free Peoples” eller ”A Europe of Peoples for Liberty”.

De andra partierna som kommer att ingå i gruppen är Dansk Folkeparti, Sannfinländarna och Democratic Unionists från Nordirland.

Enligt EU observer finns det fortfarande möjlighet att gruppen kommer att bjuda in ytterligare partier till samarbete.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons