Nazister döms för hot

Publicerad 2009-08-03 16:26

Fängelse och skyddstillsyn blev straffet för tre högerextremister som hotade två personer med kniv och järnrör på öppen gata i Sundsvall.
För en i trion, en 22-årig man, är det den tredje fällande domen bara i år.

Det var tidigt i juli i år som två män av utländsk härkomst blev jagade av de tre männen som har rötter i vit makt-miljön.
De två männen färdades i bil när de såg en man beväpnad med kniv. De sökte kontakt med mannen som då gjorde ett utfall och skar sönder bilens däck.
Därefter ska mannen, som är en 22-åring från Sala, ha ringt två kamrater för förstärkning.


SMR-aktivister


Två aktivister från Svenska Motståndsrörelsen slöt snabbt upp vid platsen. Tillsammans med 22-åringen jagades de två männen. Enligt de två målsägande ska de tre gärningsmännen ha skrikigt ”Vi ska hugga er jävla svartskallar” samt ”Svenska motståndsrörelsen”.

De två som slöt upp befann sig i närheten för att de spred propaganda för Svenska motståndsrörelsen på en närbenägen gatufest.


Tredje domen på ett år


22-åringen från Sala har tidigare varit aktiv i Nationaldemokraterna. Han har tidigare dömts för två fall av misshandel, grov misshandel och brott mot ordningslagen.
Totalt har mannen dömts till ett och ett halvt års fängelse bara i år.

De tre dömdes för olaga hot och skadegörelse men nekar till brott.

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!