Nazister demonstrerade mot politiskt våld | Expo.se

Nazister demonstrerade mot politiskt våld

Publicerad 2009-08-24 14:27

Nils-Eric Hennix har under senare år haft en allt tätare kontakt med vit makt-rörelsen.

Det nazistiska Folkfronten tågade mot det politiska våldet. Anlitade en talare som hyllar nazister som genomförde mord och bankrån i sin politiska kamp.

Folkfronten genomförde under lördagen en demonstration i centrala Hässleholm mot det politiska våldet.
Bakgrunden är att den tidigare partiledaren för Nationaldemokraterna, Nils-Eric Hennix, fick sin bil nedbränd två veckor tidigare. Samma dag skulle Hennix ha föreläst om rasbiologi och om antidemokrati för Folkfronten i Kalmar län.


Utan större störningar


Folkfrontens demonstration i Hässleholm samlade ett 80-tal personer i sitt tåg. När de ankom till Stortorget slöt några fler supporters upp samtidigt som motdemonstranter började vissla och trumma. Nils-Eric Hennix var en av dem som talade vid uppsamlingsplatsen.
Demonstrationen och talen genomfördes utan några större störningar. Folkfronten fick sin funktionärsbil punkterad och hade problem att köra den från platsen.


Glorifierar terrorister


En annan av talarna, Stefan Jacobsson, företräder organisationen Free the Order, FTO. Namnet härstammar från en amerikansk grupp som stödjer de fängslade aktivisterna i den nazistiska terrorgruppen The Order. Gruppen kallade sig egentligen för Det Tysta Brödraskapet och bildades 1982.
The Order finansierade sig via bankrån och gruppens celler köpte vapen som skulle användas i det förestående raskriget. Gruppen hann även begå ett flertal mord på politiska meningsmotståndare och judar innan den största amerikanska polisinsatsen sedan Kennedy-mordet sprängde cellerna.

Folkfronten är resultatet av ett namnbyte som Nationalsocialistisk Front genomförde förra året.

Bildspel: Folkfrontens demonstration i Hässleholm


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons