Nytt främlingsfientligt parti i Finland

Publicerad 2009-08-28 15:04

Ett nytt främlingsfientligt parti har bildats i Finland, rapporterar YLE. Partiet, som kallar sig Förändring 2011, har bildats av personer knutna till internetforumet Homma.

Enligt partiledaren Juha Meki-Ketelä planerar partiet att samla ihop de 5000 namnunderskrifter som behövs för att kunna kandidera i parlamentsvalet 2011.


Vill ha folkomröstning om invandringen


Under 2008 ansökte sammanlagt 4035 personer asyl i Finland. Samma år fick 785 personer av olika skäl uppehållstillstånd. Siffrorna oroar det nya partiet. Enligt Juha Meki-Ketelä satsar Förändring 2011 på att nå tre platser i parlamentet i nästa val. Partiet vill bland annat kämpa för en folkomröstning om invandringen till Finland. Enligt YLE hoppas Juha Meki-Ketelä att hitta väljare bland Sannfinländarnas sympatisörer.


Välkänd profil


Juha Meki-Ketelä har tidigare gjort sig känd som en högljudd motståndare till invandring. I samband med valet till Europaparlamentsvalet startade han en kampanj i hopp om att få den kontroversielle politikern Jussi Halla-aho att kandidera. Halla-aho var toppkandidat för det extremnationalistiska Sannfinländarna fram till att han åtalades för hets mot folkgrupp för ett inlägg på sin blogg.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.