Nationell idag uppger fel ansvarig utgivare | Expo.se

Nationell idag uppger fel ansvarig utgivare

Publicerad 2009-09-11 08:42

Stulna bilder, som Expo kunde avslöja i går, är inte enda juridiska problemet i Nationell idags publicistiska profil. Fel person har i åratal varit registrerad som ansvarig utgivare hos Patent- och registreringsverket, PRV.

I tidningen uppges Vávra Suk vara både chefredaktör och ansvarig utgivare. Men PRV har uppgiften att Anders Steen är ansvarig utgivare.

– Jag har inte haft med tidningen att göra på fem-sex år, säger Steen till Expo.

Uppgiften har funnits hos PRV sedan april 2002. Men en ändring av utgivarskapet är på gång, Steen har skickat iväg ett papper till tidningsredaktionen i förra veckan.

– Så det kommer att framgå ganska snart.

Om Nationell idag skulle åtalas för tryckfrihetsbrott är det fortfarande Anders Steen som ställs till svars. Men det är oklart om det är brottsligt att uppge fel person som ansvarig utgivare. PRV har inget uppdrag att kolla att uppgifterna i registret stämmer.

– Jag känner inte till att vi någonsin haft frågan om fel ansvarig utgivare uppe någon gång, säger Kent Ladvall, handläggare hos Justitiekanslern, JK.

Det är JK som är åklagare när det gäller tryckfrihetsbrott.

– Men något slags sanktion borde det finnas, eftersom det är ett krav på ansvarig utgivare för en tidning.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons