Publicerad 2009-10-05 14:48
Irländarna svängde i fredagens folkomröstning och sade ja till Lissabonfördraget. Resultatet har rört upp känslorna bland högerpopulistiska partier i Europa.
67,1 procent av irländarna sa i helgen ja till Lissabonfördraget. Resultatet var väntat, men bland högerpopulistiska EU-motståndare uppfattas resultatet som ett nederlag.
– Det här är en sorglig dag för den irländska och europeiska nationalkänslan. Men allt som är orsakat av människan kan rättas till, och det är upp till patrioter i alla europeiska länder, inklusive i Irland, att vända denna katastrof, sa Nick Griffin, partiledare för British National Party, i ett uttalande.
Liknande tongångar har hörts bland andra partier. Franska Front Nationals vice partiledare Bruno Gollnisch menar att omvalet kantats av lögner och halvsanningar och att resultat innebär att de europeiska medborgarna gett upp sin frihet för en superstat. Dansk Folkepartis ledare Pia Kjærsgaard menar att ja-sidans framgångar är kopplat till att de lyckades övertyga irländarna om att ett nej skulle leda till ökad arbetslöshet i ett land som den ekonomiska krisen redan slagit hårt emot. Även hon menar att EU är på väg att bli en superstat.
– I EU hör man bara det man vill höra. Irland var bara ett hinder på vägen mot en förbundsstat med egen president och utrikesminister, sa Pia Kjærsgaard om valet.
SD på plats
Sverigedemokraterna var på plats på Irland för att stödja nej-sidan, bland annat representerade av partiledaren Jimmie Åkesson. Jimmie Åkesson beklagar men säger sig acceptera resultatet.
– Den process som föregått detta resultat är dock något av det sorgligaste man kunnat beskåda i Europeisk efterkrigshistoria, där de styrande, federalistiska krafterna inom unionen, gång på gång bevisat att man är beredd att förtrampa varje demokratisk princip för att kunna förverkliga sin vision om att avskaffa de självstyrande, europeiska nationalstaterna, säger Åkesson, som menar att även Sverige borda ha en omröstning om fördraget, i ett uttalande.
På plats på Irland träffades Sverigedemokraterna irländska motståndare mot fördraget, bland annat abortmotståndarna Coir och No2Lisbon2.
Omröstning var den andra i ordningen. Sommaren 2008 röstade irländarna nej till Lissabonfördraget
Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo! Bli månadsgivare
Annons
Följ Expo i sociala medier
Varför är extremhögern och konspirationsteoretikerna bästa vänner?
Följ Expo i sociala medier
Elon Musk har radikaliserats och med honom har ett av världens mest inflytelserika sociala medier blivit en superspridare av rasism.
Hur påverkar den nya situationen judar i Sverige?