JK överklagar friande av tidningsredaktör

Publicerad 2009-10-05 14:53

Tidningen Norra Skånes ansvarige utgivare Mimmi Bernfalk-Karlsson friades från misstankar om tryckfrihetsbrott. Nu överklagar Justitiekanslern Göran Lambertz domen, skriver tidningen Journalisten på nätet.

Även Nils-Eric Hennix, målsägande i fallet, ska överklaga domen till hovrätten.

Det var när Norra Skåne rapporterade om ett medborgargarde i Hässleholm som den förra partiledaren för Nationaldemokraterna, Nils-Eric Hennix hörde av sig till tidningen. Han uppgav att han var talesman för gardet. Samtidigt sa han att han ville vara anonym.

Det fick han också vara i de första artiklarna. Några dagar efter telefonkontakten publicerades dock en artikel under rubriken ”Högerextrem nationalist bakom medborgargardet i Hässleholm”. I artikeln publicerades Nils-Eric Hennix namn och uppgifter om hans kopplingar till Nationaldemokraterna.

I samband med det polisanmälde han tidningen för tryckfrihetsbrott. Hässleholms tingsrätt valde dock att fria Mimmi Bernfalk-Karlsson och skriver i domen att det är rimligt att flytta fokus från en lämnad uppgift till uppgiftslämnaren själv, skriver journalisten.se.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.