Ledande tysk högerextremist avliden | Expo.se

Ledande tysk högerextremist avliden

Publicerad 2009-10-30 11:53

Jürgen Rieger 2002 vid den årliga nazististiska "Hessmarschen" i Wunsiedel i Bayern på årsdagen till minnet av nazisten och Hitlers ställföreträdare Rudolf Hess, som begick självmord i krigsförbrytarfängelset Spandau den 17 augusti 1987. Enligt Rieger dog Hess inte en naturlig död, utan blev mördad. Kransen bärs fram av två skinheads från den nazistiska föreningen "Thüringer Heimatschutz".

Den tyske högerextremisten Jürgen Rieger dog i går i sviterna av en stroke. Rieger, som bland annat ägde Sveneby Säteri utanför Töreboda, var en av den tyska extremhögerns galjonsfigurer. Han lämnar ett arv i miljonklassen efter sig.

Budet om Jürgen Riegers död kom i går. Han hade då legat på sjukhus i Berlin sedan i söndags efter att ha fått en stroke i samband med ett möte med partitoppen i NPD. Enligt ett pressmeddelande från NPD ska Rieger ha anlänt från Sverige under lördagen. I inledningen av mötet började slaganfallet och till slut kördes Rieger till sjukhus av en av sina partikamrater.


En galjonsfigur


Beskedet om Jürgen Rieger sänder en chockvåg genom den tyska och internationella högerextrema rörelsen. Rieger var en av den tyska extremhögerns galjonsfigurer. Som advokat har han försvarat flera av landets mest kända förintelseförnekare och högerextremister. Han har också investerat delar av sin förmögenhet i den högerextrema rörelsen, bland annat genom att finansiera köp av fastigheter. Vid sin död var Rieger ställföreträdande partiledare i det högerextrema partiet NPD.


Stort arv


Nu är frågan vad som kommer att hända med Riegers förmögenhet? Det är sedan tidigare känt att Riegers familj inte delar hans politiska övertygelse. Nu återstår att se hur advokaten Rieger testamenterat sina pengar. Om pengarna inte går till den högerextrema rörelsen så tror flera experter, som uttalat sig i tysk press, att Riegers död kan innebära stora problem för extremhögern.


Kontakter med Sverige


Rieger hade goda relationer med den svenska vit makt-rörelsen. Under 2003 flyttade flera av de ledande personerna i Svenska motståndsrörelsen in i Riegers fastighet Sveneby Säteri i Töreboda kommun. Han har också odlat goda relationer med kretsen kring Info 14.

I går rapporterade de på sin hemsida om att Rieger hade hamnat på sjukhus.
”Jürgen Rieger är inte bara en stor person i kampen för ett bättre Tyskland utan även en vän för många, både i och utanför NPD. Hans erfarenhet och kunskap skattas högt av hans vänner och fruktas av hans fiender.”

Bildspel: Jürgen Rieger: Advokat, Godsherre och Nazist (©EXPO/attenzione)


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons