RFSL:s lokal attackerad

Publicerad 2009-10-12 12:39

Bilden är från en manifestationen mot homofobi på Sergels torg i Stockholm 2007.

RFSL:s lokal i Borås utsattes i helgen för ett attentat. Några kastade in en hemmagjord rökbomb och skrek slagord som ”jävla bögar”. Ett tiotal personer befann sig i lokalen vid attacken, men ingen kom till skada.

Strax innan klockan ett natten till söndagen attackerade några ungdomar RFSL:s lokal i centrala Borås. I lokalen pågick en fest. Enligt Agneta Alkner, kriminalkommissarie vid Boråspolisen, ska några först ha kastat ägg mot fönster och husfasad. Och i anslutning till detta även kastat in en petflaska i trappuppgången, vilken orsakade kraftig rök.

– Ingen skadades i lokalen, utan de blev mest skärrade. Polisen var snabbt på plats, så det gick efter omständigheterna bra. De är vid gott mod och de kommer anordna en ny fest för att visa att de inte tänker låta sig tystas, säger Malinda Flodman, pressekreterare RFSL.


Tidigare trakasserier


Personer som var i lokalen i samband med helgens attack menar att det rör sig om ett ungdomsgäng som tidigare har stört RFSL:s verksamhet.

– Det rör sig om ett ungdomsgäng som trakasserat dem under en längre tid. De har kastat småsten på folk som suttit på uteserveringen och ropat gliringar säger Malinda Flodman.

Brottmisstankarna för helgens attack är enligt Agneta Alkner framkallande av fara, ofredande och hets mot folkgrupp. Polisen har inga misstänkta för dådet i dagsläget.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här