SD-artikel i Aftonbladet inte hets mot folkgrupp

Publicerad 2009-10-20 10:36

Jimmie Åkessons omdiskuterade debattartikel i måndagens Aftonbladet innehåller inte hets mot folkgrupp, rapporterar TT

- Detta är inte någon uppenbar hets mot folkgrupp. Hade det varit det, så hade jag själv inlett en förundersökning. Men jag kommer sannolikt att få in anmälningar mot artikeln och då får jag titta närmare på saken, säger Justitiekanslern Göran Lambertz till TT.

Aftonbladet valde att publicera Jimmie Åkessons artikel trots att tidningen blivit avrådda att göra så på grund av risken för att fällas för hets mot folkgrupp.
– Jag är kanske inte redo att dö för JImmie Åkessons rätt att uttrycka sin åsikter. Men jag är redo att riskera att bli dömd för brott för hans rätt till det fria ordet när han skriver sitt hjärtas mening, förklarade Aftonbladets chefredaktör Jan Helin i samband med publiceringen.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här