Sverigedemokraterna omnämns allt oftare i medierna

Publicerad 2009-12-29 11:01

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson klättrar på listan över hur ofta politiker förekommer i medierna.

Sverigedemokraterna och partiledare Jimmie Åkesson klättrar på listan över vilka partier som förekommer i toppnyheterna. Moderaterna och Fredrik Reinfeldt toppar listan.

I medieanalysföretaget Infopaqs kvartalsammanställning över vilken omfattning partier och politiker kommer till tals eller omtalas i toppnyheterna framkommer det att Sverigedemokraterna får allt mer utrymme.
Jimmie Åkesson och Maria Wetterstrand (MP) är de politiker som ökat sin närvaro i medierna tydligast. Jimmie Åkesson som tidigare låg på plats 34 hamnar nu på tionde plats på listan över antal artiklar per politiker. Wetterstrand som tidigare låg på plats 28 hamnar på fjärde.
Listan toppas av Fredrik Reinfeldt (M) följt av Mona Sahlin (S) och Maud Olofsson (C). Lars Ohly (V) är den politiker som haft svårast att nå fram i medierna. Han sjönk under kvartalet från sjunde till 14 plats.

Sverigedemokraterna förekommer i cirka fyra procent av alla partiomnämnanden. Enligt Infopaq är det en klar ökning jämfört med förra mätningen. Av de artiklar som Sverigedemokraterna förekom i bedöms partiet framställas positivt i nio, negativt i 16 och neutralt i 20. Motsvarande siffror för Moderaterna, som var det parti som oftast omnämndes, var 19 positiva, 76 negativa och 259 neutrala.
Socialdemokraterna är det parti som ökat sin närvaro i medierna tydligast jämfört med förra kvartalsperioden. Kristdemokraterna närvaro har sjunkigt mest.

I Infopaqs undersökning ”Politikerbarometern” ingår följande medier: Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen, Svenska Dagbladet, SVT Aktuellt 21:00, SVT Rapport 19:30, P1 Dagens Eko 16:45, TV4 Nyheterna 19:00. Samställningen rör perioden16 september till 15 december 2009.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här