Hovrätten skärpte straffen för dömda nazister

Publicerad 2010-01-04 13:49

Fem aktivister från den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen fick sina straff skärpta i hovrätten. Domen gäller en misshandel i september förra året i Göteborg.

Det var den 28 september i fjol som nazisterna attackerade tre personer. Två av de tre misshandlade tillhör Rättvisepartiet socialisterna. Partiet hade tidigare på dagen varit i Brunnsparken i centrala Göteborg i samband med att Svenska motståndsrörelsen var där för att sälja sin tidning, Nationellt Motstånd.

De två medlemmarna i Rättvisepartiet socialisterna var i samspråk med en bekant, som enligt egna uppgifter är medlem i Moderata ungdomsförbundet, när aktivisterna från Svenska motståndsrörelsen attackerade dem. Fyra av de åtalade nazisterna döms för grov misshandel och en femte för medhjälp till grov misshandel. De döms till fängelse i mellan ett år och 18 månader. Därmed skärpte hovrätten tingsrättens straff för samtliga fem inblandade. Såväl åklagaren som de dömda hade överklagat tingsrättens dom.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här