Museimördaren död - hyllas som martyr

Publicerad 2010-01-07 11:45

Den man som i somras mördade en säkerhetsvakt i en attack mot Förintelsemuseet i Washington har avlidit, rapporterar AP. Nu hyllas han som en martyr av amerikanska nazister.

Den 88-årige James von Brunn avled under gårdagen på ett sjukhus i North Carolina efter flera månaders dålig hälsa.

Han död innebär att rättegången som inleddes i höstas inte kommer att avslutas. Von Brunn stod åtalad för att ha genomfört dådet mot Washingtons Förintelsemuseum i syfte att sända en signal till landets judiska befolkning om att Förintelsen aldrig ägt rum.
När rättegången inleddes i höstas visade von Brun ingen ånger.
– Jag är amerikansk medborgare och som marinofficer svor jag att skydda det här landet. Jag tar mina ord på stort allvar, sa han då.

Hyllas som martyr

James von Brunn, som har ett långt förflutet inom den amerikanska extremhögern, hyllas nu på nazistiska forum, rapporterar Southern Poverty Law Center. Von Brunn kallas ”martyr” och beskrivs som en ”stor man som gjorde det bästa för sitt folk.” Samtidigt har redan konspirationer om Von Brunns börjat florera. ”Jag visste att det här fallet aldrig skulle gå till domstol” skriver en användare på forumet Stormfront. En annan skrev ”Den officiella historien har så många hål att det är skrattretande”.

Ämnen

Jobba på Expo

I höst drar vi igång nya projektet Faktaalternativet, då vi under ett år ska medverka till att debatten om rasism ska bygga mer på fakta och mindre på känslor. Till detta söker vi en projektledare/redaktör. Sök jobbet innan 9 augusti!