Hellekant poserar på bild med pistol | Expo.se

Hellekant poserar på bild med pistol

Publicerad 2010-02-09 14:07

Hampus Hellekant poserar på bild med vapen i handen, dock är det oklart om det är ett riktigt handeldvapen eller en atrapp.

12 oktober 1999 sköts Björn Söderberg till döds i sin bostad i Stockholmsförorten Sätra. Hampus Hellekant dömdes till 11 års fängelse för mordet. Nu kan Expo avslöja att han, efter sitt frisläppande har spridit bilder på internet där han poserar med vapen. Dessutom har han tagit kontakt med en känd nazist för att diskutera en vapenlicens.

Expo har via en källa bland annat fått ta del av en bild som Hampus Hellekant använder i en presentation av sig själv på internet. På bilden poserar Hellekant med ett vapen i handen. Det är dock oklart om vapnet är en atrapp eller ett riktigt handeldvapen.

En stor mängd epost som Hampus Hellekant skickat till olika aktivister i rörelsen finns också i källmaterialet. Korrespondensen visar att Hampus Hellekant har haft kontakt med kända nazister för att diskutera vapenlicens. Under våren 2008 skriver Hellekant till en kärnaktivist i nätverket kring den nazistiska tidningen Info 14:

”Hörrudu, hur är det med ditt straffregister förresten? Kan ordna så att du får vapenlicens snabbt som fan om du inte är alltför svart registren?”

Hampus Hellekant dömdes 1999 för mordet på fackföreningsmannen Björn Söderberg. Dådet utfördes med en pistol som tillhörde Hellekant. Han har tagit jägarexamen och hade vid tiden för dådet vapenlicens. Men enligt svensk lag återkallas licensen om innehavaren begår grova brott. Dessutom säger lagen att personer dömda för grova brott inte kan få någon ny licens.

Men det finns också andra anmärkningsvärda uppgifter i det material som Expo fått ta del av. Bland annat framgår hur Hampus Hellekant så sent som förra året försökt mörka sin koppling till den svenska nazistiska rörelsen.

Frisläppt 2007

Efter att ha avtjänat två tredjedelar av sitt fängelsestraff släpptes Hampus Hellekant villkorligt ur fängelset i februari 2007. I november samma år avslöjade Dagens Nyheter att Hellekant hade börjat studera till läkare. Hellekant hävdade i samband med artikeln publicerades att han ville gå vidare i livet och lämna de förflutna bakom sig.

Två år senare, i oktober 2009, kunde dock tidningen Arbetaren visa att Hellekant fortfarande ägnade sig åt systematisk kartläggning av minst ett hundratal vänsteraktivister och journalister. Kartläggningarna publicerades på de nazistiska hemsidorna Metapedia och Info-14. Hellekant själv förnekade all inblandning och även personerna Metapedia och Info14 dementerade att de hade haft någonting med Hellekant att göra. Men det material Expo har fått ta del av visar hur Hellekant försökt sopa igen spåren efter sig.

Raderar information

När Arbetaren avslöjar Hellekants kartläggningsarbete börjar han radera sina publiceringar på nätet. Han tar i oktober 2009 också kontakt med personer bakom det nazistiska upplagsverket Metapedia och ber om hjälp när han inser att Arbetaren jobbar med en artikel:

”Han (reportern) chansar, enda han har är indicier och att NN (namn borttaget reds anm) pekar ut mig vilket är otroligt då fotograferandet av henne tog två sekunder och var för två år sedan. sannolikheten att hon känt igen mig är noll.
en minimering av skadan kan vara att ni dementerar att jag skulle stå bakom kontona, att ni vet vilka som stått bakom dem och att infobringer var en sammanslutning av några unga på nordisk som skrev artiklar och personbeskrivningar på begäran som övning för wikiarbete och att detta upphörde då metapedias ledning ville få dem att ägna arbete åt sådant som är mer i linje med vad metapedia ska handla om.”

Lite senare fortsätter konversationen och Hampus Hellekant och personen från Metapedia verkar vara överens om att från båda håll dementera alla former av samarbete.

Expo har sökt Hampus Hellekant via hans juridiska ombud men inte lyckats nå honom för en kommentar.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Med hjälp av ditt stöd kan vi fortsätta vara en fri röst som granskar rasistiska grupper och idéer och sprider kunskap som gör att fler vill och kan stå upp mot rasismen – för demokratin.
Stöd Expo!  Bli månadsgivare

 

Annons

PROJEKT: FULSPEL

Med projektet Fulspel vill vi öka kunskapen om hur unga exponeras för högerextrema budskap i gamingmiljöer och hur det kan leda till radikalisering. 

Annons