Framgång för högerextrema i Frankrike | Expo.se

Framgång för högerextrema i Frankrike

Publicerad 2010-03-23 12:04

Jean-Marie räknades innan regionalvalen i Frankrike ut av många bedömare. Men hans parti gick framåt.

Jean-Marie Le Pen och hans Front National förvånade sina politiska motståndare genom att till slut få drygt nio procent i de franska regionalvalens andra omgång på söndagen.

De röd-gröna gick kraftigt framåt medan president Nicolas Sarkocys center-höger allians gjorde ett av sina sämsta val på mycket länge. I endast ett av de två regionerna vann center-höger alliansen makten.

Högerextrema Front National fick totalt 9.4 procent av rösterna, men i två av partiets viktigaste regioner fick partiet stöd av över 22 procent av väljarna.


Framgång för Le Pen


I regionen Provence-Alpes-Côte-d’Azur, där partiledaren Jean-Marie Le Pen kandiderade, fick Front National 22,87 procent av rösterna., vilket var partiets bästa resultat. Hans dotter, Marine Le Pen, lyckades nästan lika bra som sin far och fick i regionen Nord-Pas-de-Calais 22,2 procent av rösterna. I Languedoc-Roussillon fick partiet 19,38 procent, i Picardie 19,3 procent och i Lorraine 18,44 procent.

Totalt fick Front National ihop 118 mandat i de regionala församlingarna. Partiet gick framåt i samtliga regioner. På sin hemsida tackar Front National för stödet och framför allt tackar partiet alla de som för fösta gången valde att rösta på partiet.

Front National hade innan valet räknats ut av flera bedömare. ”Framgångarna för Front Nationals antiimmigrant retorik är särskilt generande för Sarkozy som försökt reducera de högerextremas röster genom att adoptera en hårdför attityd mot papperslösa invandrare”, skrev France24 efter första valomgången.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons