Vit makt-grupp hotar lärare

Publicerad 2010-03-31 15:55

Två söndagar i rad har vit makt-aktivister från Nordisk ungdom hotat en lärare i hans hem utanför Göteborg. På sin nätsida berättar aktivisterna hur läraren tar sig till jobbet och uppmanar allmänheten att ”berätta” vad man tycker om hans metoder.

Annons

Annons

I tisdags publicerade vit makt-organisationen Nordisk ungdom ett filmklipp på sin nätsida. Där ser man hur aktivister från organisationen med den före detta ordföranden för Nationaldemokraternas ungdomsförbund Andreas Nyberg i spetsen ställer upp utanför lärarens bostad. De bankar på fönster och dörrar och öppnar brevinkastet till mannens lägenhet.

Anledningen till besöken är enligt Nordisk ungdom att de ska ”försöka prata” med läraren om uttalanden om högerextremister som han gjort i Sveriges television. I slutet av filmen berättas vilken väg läraren tar till jobbet varje morgon.


Oacceptabelt


Lärarförbundet säger i ett uttalande till Expo att hoten är oacceptabla.

¬ Alla personer som upplever sig hotade på ett sånt här sätt skall givetvis polisanmäla det. Varje medborgare har rätt att ge uttryck för åsikter utan att behöva utsättas för våld eller hot om våld, säger Claes Nyberg, vikarierande presschef vid Lärarförbundet.


Beskrivs som ”svenskfientlig”


På en internetsajt som står nära Nordisk ungdom beskrivs läraren som svenskfientlig. Flera av besökarna hyllar organisationens sätt att arbeta.

Claes Nyberg på Lärarförbundet menar att hot mot lärare är något som hela samhället måste markera emot.
– Lärarna kan inte lämnas ensamma med den här typen av systematiserade hot.


Vill du läsa fler texter som den här? Stöd vårt arbete genom att swisha valfritt belopp till 123 2710 259. Tillsammans utmanar vi rasismen!

Coronakrisen

Hur reagerar extremhögern på coronakrisen? Är pandemin ett hot mot demokratin? Läs alla våra artiklar om coronakrisen här.