Extra polisinsats när ND höll torgmöte i Landskrona

Publicerad 2010-04-12 11:45

Igår eftermiddag höll cirka tjugofem nationaldemokrater en manifestation på Rådhustorget i Landskrona. Partiföreträdarna möttes av ett stort antal motdemonstranter och de båda grupperna hölls åtskilda av extrainkallad polis. Manifestationen avlöpte utan allvarliga incidenter.

Det har nu gått två veckor sedan en 78-årig kvinna i Landskrona misshandlades så svårt att hon avled av skadorna. Överfallet har fått stor medial uppmärksamhet och har också gett upphov till flera politiska utspel.

På sin hemsida skriver Nationaldemokraterna (ND) att anledningen till manifestationen var ”den utbredda svenskfientligheten” i Landskrona. En specialbulletin med rubriken ”Stoppa det svenskfientliga våldet - dödsmisshandeln var ingen olyckshändelse” hade tryckts upp inför manifestationen, som innehöll tal från partiledare Marc Abramsson. Rasmus Gårdebrink från Nationaldemokraterna i Vimmerby och Mattias Karlstrand från partiets ungdomsförbund.Cirka hundra motdemonstranter


En stor skara motdemonstranter, enligt Sydsvenskans rapporter cirka hundra personer, anslöt till manifestionen och visslade och buade i ett försök att överrösta NDs talare. Trots vad som beskrivs som ett spänt läge kunde manifestationen genomföras utan några allvarliga incidenter.

Efter mötet avlägsnade sig nationaldemokraterna bevakade av polis från Rådhustorget. En man i 30-årsåldern greps under pågående manifestation för våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd. Ytterligare två personer omhändertogs för störande av allmän ordning. Dessa två släpptes dock kort efter avslutat möte.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.