Nazister brände Sydafrikas flagga utanför ambassaden | Expo.se

Nazister brände Sydafrikas flagga utanför ambassaden

Publicerad 2010-04-17 16:13

Med parollerna "Stop the Boer Genoocide!", "Stoppa Förintelsen på Boer" och "Eugène Terre'Blanche folkhjälte vila i frid" tågade det nazistiska Svenska motståndsrörelsen till Sydafrikas ambassad där de höll tal mot ANC och tände eld på en sydafrikansk flagga. (Foto: Expo)

Ett hundratal nazister från Svenska motståndsrörelsen demonstrerade på lördagen i centrala Stockholm under parollen ”stoppa folkmordet i Sydafrika”. Utanför Sydafrikas ambassad brändes en sydafrikansk flagga.

För två veckor sedan mördades Eugene Terre’Blanche på sin farm i Sydafrika. Eugene Terre’Blanche var ledare för det högerextrema partiet AWB. På lördagen gick den nazistiska organisationen Svenska motståndsrörelsen från St: Eriksplan till den Sydafrikanska ambassaden på Kungsholmen för att protestera mot ”folkmordet i Sydafrika”. Demonstrationsdeltagarna skanderade ”vit revolution – ingen pardon” och ”Sverige åt svenskarna”. Flera av deltagarna bar plakat på den mördade AWB-ledaren

Vid korsningen Fleminggatan och St: Eriksgatan hade motdemonstranter samlats. Enligt polisen rörde det sig om runt 150 personer. Vid ett tillfälle blev det stökigt när aktivister från Svenska motståndsrörelsen konfronterade motdemonstranter som skrek slagord mot nazisterna. En av de aktivister från Svenska motståndsrörelsen som bröt sig ur tåget förhördes på plats, misstänkt för misshandel. Mannen släpptes dock efter förhöret och kunde ansluta till marschen igen. Enligt polisen omhändertogs tre motdemonstranter.

Brände flagga

Svenska motståndsrörelsen samlades utanför Sydafrikanska ambassaden för att protestera mot vad de i ett tal kallade ”en utrotningspolitik mot de vita i landet”. På plats brändes även en Sydafrikansk flagga, några av deltagarna spottade även på flaggan. Talaren menade att situationen i Sydafrika tystats ned, till skillnad mot, som han uttryckte det, ”den påstådda Förintelsen”. Demonstrationen avslutades med att nazisterna i kör skrek ”Hell AWB. Hell seger”.

Eugene Terre’Blanche bildade på 1970-talet det rasistiska partiet Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB). Partiet motsatte sig starkt avskaffandet av apartheidsystemet. Mordet på AWB-ledaren har skapat oro i landet. Sydafrikas president Jacob Zuma gick snabbt ut med ett pressmeddelande där mordet fördömdes.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Datadrivet kampanjarbete

dfd

Ett pilotprojekt med Röda Korsets ungdomsförbund - läs vår rapport!

Annons