Rysk nazistgrupp förbjuds

Publicerad 2010-04-29 13:57

Slaviska samfundet marscherar på "nationella enhetsdagen" den 4 november 2009 i Moskva. På onsdagen förbjöd en domstol organisationen.

Den ryska nazistorganisationen Slaviska samfundet förbjöds på onsdagen av en domstol i Moskva. Organisationen, som är en av Rysslands största högerextrema grupper, förbjuds på grund av att den spridit den nazistiska ideologin, rapporterar The Washington Post.

Förbudet är ett led i Kremls allt mer intensifierade arbete mot högerextremism efter morden på advokaten Stanislav Markelov och journalisten Anastasia Baburova i januari 2009. Två aktivister från Den ryska avbilden (Russkij Obraz) åtalades för mordet.

Tingsrätten i Moskva deklarerade på onsdagen att Slaviska samfundet (Slavjanskij Sojuz) är att betrakta som extremister och förbjöd organisationen. Nyligen dömdes fyra tidigare medlemmar av Saliviska samfundet till livstids fängelse för ett bombattentat mot en marknad i Moskva där 14 personer, inklusive två barn, dödades och flera skadades.


Insatser hjälper


Enligt den statistik som den obundna antirasistiska organisationen Sova tar fram så mördades minst 71 personer och 333 skadades allvarligt i rasistiskt våld i Ryssland under 2009. Statistiken vittnar om en minskning jämfört med året innan då 109 personer dödades och 486 skadades.

Sova förklarade, i samband med att rapporten presenterades, att minskningen delvis hänger samman med de rättsliga insatserna som gjorts mot de mest aggressiva högerextrema grupperna under slutet av 2008 och 2009.

Expo nominerad till Guldspaden

Jonathan Leman är tillsammans med David Baas på Expressen nominerad till Guldspaden för granskningen ”SD och extremisterna på valsedlarna”.