250 nazister demonstrerade på första maj | Expo.se

250 nazister demonstrerade på första maj

Publicerad 2010-05-01 19:34

Foto: Expo

Under parollen "Sveriges ungdom har rätt till en framtid!" demonstrerade cirka 250 nazister i Helsingborg under första maj. De flesta nazisterna var tillresta från andra delar av landet, men även ett tjugotal danska nazister deltog.

Aktivister från bland annat Fria nationalister, Nordisk ungdom och Svenskarnas parti hade lyckats mobilisera 250 deltagare vid första maj-demonstrationen i Helsingborg. Deltagarna kom från hela landet. Även den danska organisationen Danmarks nationale front deltog med både demonstranter och talare.
 

”Den parlamentariska demokratin värdelös”

Det nazistiska Svenskarnas parti fanns representerat med sin skånske länsledare Andreas Carlsson som talare. Carlsson som kandiderar för partiet både till riksdagen och till Svalövs kommunfullmäktige menade att det demokratiska styrelseskicket är förkastligt.

– Den parlamentariska demokratin har visat sig vara helt värdelös, sa han i sitt tal.

Andreas Johansson från Nordisk ungdom menade i sitt tal att den autonoma vänstern och han själv egentligen hade samma fiende. Johansson kallade fienden för ”makteliten”. Men enligt Johansson har den autonoma vänstern inte insett dess gemensamma kamp.

– Jag vill passa på att sträcka ut en hand till den autonoma vänstern idag men tyvärr kommer ingen att ta emot den, sa Johansson.

 

 

Oroligheter vid Stortorget

Helsingborg mot rasism hade sammankallat till motdemonstration vid Stortorget.

– Det blev lite oroligheter ett tag vid Stortorget. Så det blev stopp ett tag för demonstrationen. Högertåget kunde sedan fortsätta till avslutningsplatsen, säger Merima Lulic, informatör vid Skånepolisen.

Skånepolisen uppger också att 61 motdemonstranter ska ha omhändertagits och bussats söderut efter att de hade försökt störa nazistmötet.

 

 

 

 

Tal och musik under kvällen

Ett skyfall över Helsingborg avslutade nazisternas torgmöte vid Konsul Olssons plats. Under kvällen är en föreläsning med Björn Björkqvist från det nazistiska förlaget Logik utlovats någonstans i nordvästra Skåne. Även nazitrubaduren Viktor Sjölund kommer att uppträda.

Bildspel: Nazistiskt 1:a Maj i Helsingborg

 

 


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

Förstå och motverka rasistiska idéer?

Fyra nummer per år, fullspäckade med fördjupande reportage, granskande analyser och antirasistiskt motstånd, samt digital tillgång till alla tidskrifter från 1995 till i dag.

Annons