Val 2010: Ytterligare en förtalsdom mot SD-bloggare

Publicerad 2010-06-21 13:41

En medlem i Sverigedemokraterna döms för förtal för att på en blogg publicerat kränkande uppgifter genom att peka ut en person som brottsling. Det beslutade Umeå tingsrätt på måndagen. Bakom anmälan står Fredrik Jönsson som tidigare även anmält andra sverigedemokrater.

Den dömda sverigedemokraten uppger enligt domen att han sedan mars 2010 varit medlem i partiet. Han döms att betala ett skadestånd på 5000 kronor och Fredrik Jönssons rättegångskostnader. Sverigedemokraten nekar till brott och uppger att sidan hackats eller att någon olovligt använt hans dator. Rätten ansåg det dock vara bevisat att Sverigedemokraten skrivit inläggen, där Fredrik Jönsson pekas ut som brottsling.

Fredrik Jönsson, som är aktiv i Sveriges kommunistiska ungdomsförbund, har tidigare upprepande gånger anmält andre viceordförande i Sverigedemokraterna, Carina Herrstedt, och hennes man Stefan Olsson, ordförande för partiet i Landskrona, för liknande blogginlägg, vilka de även fälldes för.

Även andra personer har anmält sverigedemokrater för att på sina bloggar ha spridit förtal. Riksdagskandidaten och förstanamnet på Sverigedemokraternas lista till kommunfullmäktige i Norrköping, Markus Wiechel, dömdes i förra veckan för att på sin blogg ha godkänt en kommentar där en ostraffad socialdemokratisk politiker utpekas som brottsling. Dragan Klaric, som är lokal styrelserepresentant för Sverigedemokraterna i Helsingborg, har dömts för förtal gentemot såväl en tidigare partikamrat som Fredrik Jönsson. Den senare domen har dock överklagats av Klaric.

Jobba på Expo

Bli vår nya AD! Har du öga för digitalt, koll på print och ett hjärta som klappar för antirasism? Då finns en tillsvidaretjänst på halvtid att söka här