Förtalsmål mot Sd-kandidat överklagas | Expo.se

Annons

Förtalsmål mot Sd-kandidat överklagas

Publicerad 2010-07-20 15:51

I juni friades Sd-kandidaten Markus Wiechel i ett förtalsmål mot den före detta sverigedemokraten Tommy Funebo. Nu har domen överklagats.

Det var den 26 februari i år som Markus Wiechel, Sverigedemokraternas förstanamn i valet till Norrköpings kommun och kandidat till riksdagen, pekade ut Tommy Funebo som brottsling på sin blogg.

När målet togs upp i Norrköpings tingsrätt i juni konstaterade rätten att Wiechel gjort sig skyldig till förtalsbrott. Men han friades och behövde inte betala det skadestånd på 5000 kronor som Tommy Funebo krävt.

Enligt rätten var inte kränkningen mot Tommy Funebo tillräckligt omfattande. Innan Wiechels inlägg hade Funebo publicerat ett inlägg där han påstod att Wiechel hade lagt upp en bild på internet där han såg ner på en svart man. I själva verket var det en bild på Wiechel och en av hans vänner. Enligt rätten kunde Funebos inlägg uppfattas som en beskyllning för rasism. Därmed hade han ”öppnat sig för angrepp på sin egen ära”, som rätten skriver.

Nu väljer alltså Tommy Funebo, tidigare partiorganisatör i Sverigedemokraterna, att överklaga beslutet.

Wiechel dömdes så sent som i juni för ett ännu ett fall av förtal. Den gången godkände han en kommentar där en ostraffad socialdemokratisk politiker utpekas som brottsling.

Markus Wiechel medgav att kommentaren var att betrakta som förtal men förnekade ansvar för publiceringen. Tingsrätten häll inte med ”Som modererare av kommentarer på sin blogg har Markus Wiechel ett ansvar även för innehållet i kommentarerna”, skrev rätten i sin motivering.

Wiechel dömdes till att betala 5 000 kronor i kränkningsersättning och motpartens rättegångskostnader.


Artikeln uppdaterad 22 juli 2010. I den ursprungliga artikeln anges att Wiechel fälldes i tingsrätten för förtalet mot Tommy Funebo, vilket inte stämmer.


Vill du att fler ska kunna läsa artiklar som den här?
Hjälp oss att fortsätta granska och sprida våra artiklar utan betalväggar.
Stå upp för demokratin. Bli månadsgivare

 

Annons

Annons

Annons

Annons

I spåren av corona

Är pandemin ett hot mot demokratin? Hur har året med corona påverkat den svenska och internationella extremhögern?  Läs alla artiklar relaterade till corona-pandemin här.

Annons