FPÖ tappar medlemmar efter interna strider

Publicerad 2010-07-21 10:21

Det österrikiska partiet FPÖ har interna problem. Efter att två av partiets profiler blivit utsparkade ur partiet har hundratals medlemmar struntat i att betala medlemsavgiften.

Det är uteslutningen av FPÖ:s ledamot i Innsbrück, Christian Haager, och Walter Gatt, ledamot för partiet i Tyrolens delstatsparlament, som har orsakat de kraftiga reaktionerna. De båda uteslöts ur partiet eftersom de ansågs skada partiets rykte. Konflikten tog fart när Gerald Hauser, chef för FPÖ:s avdelning i Tyrolen, tvingades ta ett tillfälligt steg tillbaka på grund av sjukdom. Hauser anklagade de två för att då ha försökt ifrågasätta Hausers ledarskap under hans frånvaro.

Nu konstaterar Hauser i österrikisk media att FPÖ har tappat 400 medlemmar i Tyrolen. Bland de som inte förnyat sin medlemsavgift finns bland andra veteranen Gilbert Trattner.

De interna striderna kommer olägligt för FPÖ. I höst står parti inför två viktiga delstatsval i Wien och Steiermark. Men Hauser förnekar att det plötsliga medlemstappet kan leda till större konflikter.

Facebookhärvan

Expos ideella reporter Morgan Finnsiö i Aftonbladet TV om Cambridge Analytica.